ХГ „Христо Цокев“ показва „Строителите на Паметника на свободата“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Изложба „Строителите на Паметника на свободата“ в ХГ „Христо Цокев“

Изложбата „Строителите на Паметника на свободата“ дава начало на тържествата за Шипченската епопея. Фотодокументалната изложба ще бъде открита на 21 август в 17:30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово, съобщават от Областна администрация Габрово. Инициатор на експозицията е Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Поводът за изложбата е 85-годишнината от откриването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Св. Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата.

22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството.

Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

В навечерието на честването на Шипченската епопея Държавен архив Габрово представя виртуална изложба „Паметта за Шипченската епопея“, подробности вижте тук.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2019 вижте тук.

Кога са автобусите от организирания транспорт от Габрово до Шипка и обратно, вижте тук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В ИСТОРИЧЕСКИТЕ СТАТИИ НА ГАБРОВО DAILY

Подробности за Руско-турската война (1877-1878 г.) вижте в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Памет за Шипченската епопея

21 август 1877 г. – започват августовските боеве на Шипка

26 август 1934 г. – откриват Паметника на свободата на Шипка


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.