МРРБ: Временно спира подписването на нови договори за саниране

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Нов саниран блок в Габрово на ул. „Йосиф Соколски“ № 37
Нов саниран блок в Габрово на ул. „Йосиф Соколски“ № 37 © Община Габрово

Кметовете в страната са уведомени временно да преустановят подписването на нови договори за саниране на жилищни блокове. Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради не е спряна. Това уточниха днес, 22 ноември, от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Временното преустановяване е до приемането на бюджет 2017, което трябва да потвърди продължаването на програмата. Причината е, че сключените до момента договори са достигнали сумата от 1 млрд. лв., заложена в бюджета и в постановлението за изпълнението на програмата.

Правителството в оставка е предложило увеличение с още 1 млрд. лв на бюджета на програмата, но на този етап не можем да гарантираме приемственост и нейното продължаване, предвид, че останалите партии в парламента се обявиха срещу продължаване на санирането. Не може да поставим под риск и да оставим финансово необезпечени договори, ако останалите партии не подкрепят нейното продължаване, допълват от регионалното министерство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

До момента в Габрово е завършено санирането на три жилищни блока. Първият саниран блок в Габрово е на на ул. „Спортна“ 3 и беше открит в началото на октомври. Два нови санирани блока в Габрово бяха официално открити на 19 ноември.

Над 700 000 лв. е инвестицията в 2 нови санирани блока в Габрово

Сключените досега договори за саниране продължават да се изпълняват

На 21 ноември МРРБ излезе със съобщение, че регионалният министър Лиляна Павлова предлага на местните власти временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея. Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.