3506 души са сменили лекаря си в област Габрово през декември

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

3 506 здравноосигурени граждани в област Габрово са сменили личния си лекар през декември 2020 г., съобщават от РЗОК Габрово.

Записаните при нов общопрактикуващ лекар в община Габрово са 2 559. Броят им е значително по-висок от предходни периоди, защото през декември две лекарски практики прекратиха работа.

В общините Севлиево и Дряново нов лекар са избрали съответно 670 и 134 души, като от РЗОК уточняват, че тези цифри са в рамките на обичайното.

В община Дряново нов общопрактикуващ лекар са избрали 143 осигурени. И тук, както в Габрово, са повече от предходните юни и декември – вероятно защото и в Дряново през септември беше преустановена дейността на една практика.

Кога и при какви условия можем да сменим личния си лекар?

Следващият период, през който здравноосигурените граждани ще могат по свое желание да сменят лекаря си, е юни 2021 г. Извън регламентираните срокове за това промяна може да се осъществява при промяна на адреса от едно населено място в друго или при трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си.

Когато лекарят е прекратил практиката си и договора си с РЗОК, пациентите могат да изберат нов лекар веднага, без да изчакват периодите за смяна и без да подават специална молба. На сайта на Националната здравноосигурителна каса, в секцията „Услуги за граждани“ функционира електронна справка, чрез която всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адреса и телефона на практиката, които лекарят е обявил в РЗОК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.