Спасената дива птица в габровското село Чукилите. Снимка: Тодорка Мирчева

Доброто около нас: Семейство от Чукилите спаси дива птица

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Мирослав Ненов от габровското село Чукилите спаси дива птица. Снимка: Тодорка Мирчева
Мирослав Ненов от габровското село Чукилите спаси дива птица. Снимка: Тодорка Мирчева

Мирослав и Цена Ненови от габровското село Чукилите спасиха голяма дива птица, която открили край пътя в безпомощно състояние. Историята за доброто около нас ни разказа Тодорка Мирчева, кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво, от което е част и село Чукилите.

„Мирослав взема птицата и я откарва в дома си, където я слага на топло. Вижда, че има проблем с крилата и започва да търси консултация с познати, с цел да се свърже с организация, която да се погрижи по-нататък за нея“ – сподели пред Габрово Daily кметският наместник.

Семейството се свързва с директора на Държавно горско стопанство Габрово инж. Иваничка Иванова и с директора на Природен парк „Българка“ инж. Цветан Марков, съдейства и Стефан Стайков, който от години работи по опазване на околната среда в парка. Благодарение на помощта им наранената птица е изпратена за лечение в Спасителен център за диви животни в град Стара Загора.

Спасената дива птица в габровското село Чукилите. Снимка: Тодорка Мирчева
Спасената дива птица в габровското село Чукилите. Снимка: Тодорка Мирчева

„Срещата с тази птица събуди интерес у жителите, които започнаха да търсят все повече информация за заобикалящата ни фауна. Оказа се, че това е голям воден бик, който е от семейството на чаплите.  Той обитава блата и езера. По време на размножаването мъжките издават звуци, които са сходни с тези на биковете – оттам идва и името му. Окраската им ги прави силно незабелязани, сливат се с околната среда, крият се в тръстики през деня, а надвечер тръгват на лов за храна. Прехраната му се състои от жаби, водни плъхове, мишки, охлюви и риба.

Ще каже някой какво толкова – една птица. Да, но тя е застрашен вид и е на изчезване от територията на България – обявена е в Червената книга за такава. Съзнателни хора като семейство Ненови доказват, че грижата за флората и фауната край нас е преди всичко грижа за нас“ – завършва разказа си кметският наместник Тодорка Мирчева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.