Селският мол ще покаже в Брюксел габровските традиции и вкусове от миналото

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

selski_mol_logoГабровският Базар „Забравени традиции, живи вкусове“, известен като Селски мол, ще бъде представен в Брюксел пред Парламента на ЕС в празничния ден на Съединението 6 септември. В базара участват читалищни общности и производители от Габровския регион, съобщават от Община Габрово.

В 12.30 часа ще бъде официалното откриване на български щандове с традиционни храни и продукти с географски означения и потенциал за защита по Европейски схеми за качество. Ще бъдат представени чрез дегустация български храни и продукти с географски означения и такива, с потенциал за защита по европейските схеми за качество.

Габровският пестил
Габровският пестил

Селският мол от Габровско ще има свой сектор на площад „Люксембург“. Основен акцент в него ще бъде пестилът, който на по-късен етап също има шанс да получи защита като уникален български продукт, както горнооряховския суджук и казанлъшката маслодайна роза. Ще бъдат представени още продукти от местни сортове сини сливи – конфитюр, мармалад, ракия, сушени плодове. Габровски гаванки, изделия от беленица, терлици и калци от вълна, балканско бяло сирене и био кашкавал, шарена сол, мед от глухарче, продукти от древното жито лимец и други традиционни изделия ще могат да видят и да опитат посетителите на Селския мол в Брюксел. Инициативата за съхранението на местните културни, занаятчийски и кулинарни традиции и развитието на дребното предприемачество и биоземеделието ще бъде показана пред ЕП с богат презентационен материал.

Инициаторите на Мол-а заминават по покана да евродепутата Момчил Неков, който работи последователно за защита на уникалните български продукти и организира кампанията „Да защитим българския вкус“. В Деня на Съединението той ще открие конференция на тема „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географските означения и европейските схеми за качество”. Ще бъде разисквана ролята и потенциала на географските означения в борбата с промяната на климата, както и положителния отпечатък на качествените продукти върху промените в климата, как европейските схеми за качество могат да помогнат за запазване на биологичното разнообразие и да допринесат в борбата с глобалното затопляне. Добър пример в тази насока са брежанските кестени и уникалната за цяла Европа порода свине от Източния Балкан. Италианският опит със сирене Пармиджано Реджано също ще бъде представен на конференцията.

 

 

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.