Мариян Костадинов Габрово

Сдружението на работодателите и индустриалците дава 100 000 лв. за честванията на Шипка

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Мариян Костадинов ГабровоТри инициативи, свързани с честването на 137 години от Августовските боеве на връх Шипка, ще финансира със 100 хиляди лева Сдружението на работодателите и индустриалците в Габрово, съобщи неговият председател Мариян Костадинов. Дарителската кампания за събирането на средствата сред членовете на бизнес сдружението вече е в ход. По време на срещата за обявяването й, проведена през изминалата седмица, са събрани първите 60 хиляди лева. Инициативите, за които Сдружението осигурява финансиране, са свързани с провеждането на ученическото състезание за изкачването на 890-те стъпала до върха, осигуряване на вечния огън в криптата на историческия паметник и озвучаването на връх Шипка, информира Мариян Костадинов. Той мотивира работата на бизнес сдружението в тази посока с решението на Сдружението на работодателите и индустриалците широко да популяризират исторически факти и събития, свързани с габровската история.

Първата инициатива е свързана със състезателното изкачване на стълбите на връх Шипка, като стремежът е всяка следваща година участието на ученици в него да бъде все по-масово и те да са не само от Габровска област, но и от цялата страна. Първата година участниците са били около 100, следващата – над 200. Според Мариян Костадинов зад провеждането на тази инициатива застава Корпоративна търговска банка, която ще осигури средства за наградния фонд, за облеклото и необходимите за самото изкачване атрибути.

Втората инициатива, идеята за която според Мариян Костадинов до известна степен е лично негова, е разработката на проект за вечен огън в криптата на паметника на връх Шипка. Проектът е дело на арх. Евгени Николов, а реализацията му ще бъде изпълнена от габровския скулптор Адриан Новаков. „Чрез реализирането на проекта ще гори огънят на нашата памет – заяви председателят на Сдружението. – Ако имаме претенциите, че Шипка е сред най-значимите места, където е кована историята на България, това ще бъде един от символите на нашата признателност към героите от боевете за върха.“ Той заяви, че лично финансира реализирането на този проект.

Другата мащабна инициатива, която ще финансира Сдружението, е изработването и поставянето на озвучителна система около паметника „Шипка“. Тя е съгласувана с Националния музей „Шипка-Бузлуджа“. Идеята чрез нея на определен период от време оттам да звучи Вазовата поема „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на Константин Кисимов. Идеята е дадена от габровския бизнесмен Пейо Пеев в началото на годината. През изминалата седмица е направена демонстрация на озвучителната система през директора на музея „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев и тя е преминала успешно. Намеренията са чрез нея да се озвучи не само района около паметника на върха, но то да достига до паметника на Александър II и до паркинга в подножието на Шипка.

Източник: в. „100 вести“, 10 юни 2014 г., „Сдружението на работодателите и индустриалците дава 100 000 за 137 години от Августовските боеве”, автор Стефка Бурмова

Фотография: „100 вести“

100vesti-about

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.