Обновената сграда на СУ "Васил Левски" в Севлиево © МРРБ

Севлиево е единственият град в област Габрово по нова програма за саниране в малки общини

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Обновената сграда на СУ "Васил Левски" в Севлиево © МРРБ
Обновената сграда на СУ „Васил Левски“ в Севлиево © МРРБ

Севлиево е сред 28-те общини в страната, които ще могат да кандидатстват за средства за енергийна ефективност на публични и жилищни сгради. МРРБ обяви на 27 февруари 2018 г. новата възможност за финансиране на проекти за саниране на обща стойност 34 млн. лв. за 28 малки градове в страната. Севлиево е единственият град в област Габрово, в който ще се реализира програмата.

Новата мярка предвижда обновяване на публичните сгради на държавната и общинската администрация, на общински сгради от образователната, културната и социалната инфраструктура и подкрепящи мерки на жилищния фонд. Специален фокус е поставен върху публични обекти, предоставящи социални услуги.

От регионалното министерство очакват като резултат подобряване на енергийната ефективност на сградите, намаляване на крайното потребление на енергия и намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове.

Програмата е за малките градове, за да станат те по-атрактивни за живеене

Продължава подкрепата за домакинствата, които според МРРБ са третият по значение потребител на енергия. Министерството уточнява, че фокусът е върху малките градове, защото там населението се отоплява предимно с твърди горива и електроенергия. Със санирането на частните жилища МРРБ се надява да се подобрят условията за живот в малките градове и те да станат по-атрактивни за живеене, въпреки продължаващата негативна демографска тенденция на намаляване на населението там.

Средствата се осигуряват от  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  по процедура „Енергийна ефективност в периферните райони – 2” на база спестен ресурс от първата покана по мярката.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.