Ето защо министърът Румяна Бъчварова посети Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Министърът на МВР Румяна Бъчварова на посещение в Габрово © МВР
Министърът на МВР Румяна Бъчварова на посещение в Габрово © МВР

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова беше на посещение в Габрово и се срещна с ръководството на ОДМВР – Габрово на 17 януари 2017 г. В града пристигна и зам.-главният секретар на МВР. При посещението бяха обсъдени спецификите на региона по линия на конвенционалната (битовата) престъпност и създадената организация за провеждане на специализирана полицейска операция с акцент противодействие на престъпността в малките и слабо населени места.

Справка в сайта на МВР показва, че министърът Румяна Бъчварова е посетила на 16 и 17 януари областните дирекции на МВР във Варна и Добрич, Разград, Шумен и Търговище, Велико Търново. На 10 януари са проведени срещи в Ловеч и Плевен. Целта на тези посещения в градовете от Северна България е стартиралата специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната (битовата) престъпност.

Борба срещу битовата престъпност в селата в цялата страна

Министерският съвет прие План за противодействие на битовата престъпност, съобщават от МВР на 6 януари 2017 г. Националната специализирана операция за противодействие на битовата престъпност ще бъде с продължителност до 3 месеца. В операцията ще участват 1140 полицейски автомобила, предназначени за извършване на охранителна дейност. За обезпечаването на мобилността на полицейските патрули в малките и отдалечени населени места са необходими 300 нови полицейски автомобили на стойност около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. от бюджета на МВР за 2017 г. и 2 млн. лв. – допълнително отпуснати средства. В тази връзка правителството одобри постановление за допълнителни разходи по бюджета на ведомството за 2017 г.  5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства.

В Габрово планираните дейности по полицейската операция са финансово обезпечени, осигурени са средства за повече гориво за патрулните автомобили, работи се по процедурата за назначаване на сътрудници по охрана. Вътрешният министър уточни, че автопаркът на ОДМВР-Габрово ще бъде попълнен с 5 нови автомобила.

През лятото ръководството на МВР е провело срещи с представителите на местната власт в страната и е получена подкрепата на общините, на частните охранителни фирми, на социалните служби и другите институции,  представени на местно ниво. МВР е потърсило сътрудничество за противодействие на конвенционалната престъпност. Сега стана възможно да осигурим и допълнително финансиране за нейното провеждане. С обезпечен финансов и кадрови ресурс, и след изграждането на стабилна основа на сътрудничество, полицейските дейности могат да се реализират пълноценно и усилията ни да дадат още по-устойчиви и видими резултати, заяви министър Бъчварова.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.