РЗИ Габрово предупреждава за опасностите от морбили и съветва: „Имунизирайте децата си“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимката е илюстративна. Pixabay

Регионалната здравна инспекция в Габрово предупреждава родителите да защитят децата си и да ги имунизират срещу морбили. Децата и възрастните в България, заболели от морбили, се увеличават от началото на месец февруари.

Ето какво още споделят от РЗИ Габрово за опасностите от морбили:

Морбили може да изложи децата на риск от пневмония, менингит (възпаление на мозъчната обвивка), миелит (възпаление на гръбначния мозък) и други неприятни усложнения, някои от които водят до трайни увреждания.

Тук е важно да обърнем специално внимание на още две възможни последствия от преболедуването от морбили:

  • Морбилозният енцефалит(възпаление на мозъка) е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток, церебрална кома и най-често – смъртен изход.
  • Склерозиращ морбилозен паненцефалит – заболяването се развива след преболедуване от морбили. Морбилния вирус остава в мозъчните клетки и продължава да се възпроизвежда. Това активира автоимуннен отговор и води до смърт на невроните. Какъв е резултата от този процес? Епилептични припадъци, нарушения на координацията на движенията, нарушения на говора, нарушения на писането. Развива се бързопрогресираща дименция – нивото на интелигентност намалява, загубата на памет напредва.

Според действащия Имунизационен календар в Р. България имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата, навършили 13 месеца и ре-имунизация  на 12-годишните. Имунизацията е безплатна. Достатъчно е само да се отзовете на поканата на личния лекар за имунизация.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.