Рая Шикова и Ясен Пенчев на среща с Таня Христова и Лена Георгиева

На среща в Общината: Ако Рая и Ясен станат кметове на Габрово, ще построят места за детски забавления

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Рая Шикова и Ясен Пенчев на среща с Таня Христова и Лена Георгиева
Рая Шикова и Ясен Пенчев на среща с Таня Христова и Лена Георгиева © Община Габрово

Младите математически таланти на Габрово Рая Шикова и Ясен Пенчев се срещнаха с кмета на община Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет Лена Георгиева. По време на срещата те споделиха предизвикателствата, пред които са се изправили по пътя към медалите на Международното математическо състезание в Сингапур през юли т. г. Рая спечели златен медал, а Ясен – сребърен медал.

ПОВЕЧЕ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО ТУК

Злато за Рая Шикова и сребро за Ясен Пенчев от международна математическа олимпиада в Сингапур

Според габровчетата задачите на състезанието са били по-трудни, сравнено с примерния тест и със задачите от предварителния кръг. Във възрастовата група на Ясен задачите са били изцяло на английски език, което допълнително забавило участниците, а при Рая те са били преведени на български език. В рамките на час и половина е трябвало да се справят с 25 задачи.

У нас няма школи и преподаватели, които да подготвят малките ни таланти за международни състезания

Препятствие в подготовката им се оказва разликата между учебните програми – българската и азиатската. Това, което те са имали като задачи, при нас се учи близо 2-3 години по-късно от възрастта на децата в момента. Така например, по азиатската програма дроби се учат във втори клас, а по нашата – в пети и шести клас. Докато са в 4-5 клас учениците по азиатската програма учат степенуване и коренуване, а по българската образователна програма това е предвидено за 7-8 клас. Друго затрудняващо обстоятелство е, че няма школи и преподаватели, които да се занимават организирано с деца, изявени и напреднали с учебния материал по математика, и да ги подготвят за международни състезания. Това се оказва често срещан проблем за даровити млади математици от страната, които участват в международни форуми.

От преживяното в Сингапур децата разказаха за посещението си в „Кидзания“ – детски атракцион, организиран под формата на град-държава. В „Кидзания“ децата се учат как функционира реалния обществен живот, защото в голямо затворено помещение има направени макети на банки, университет, радио, места за забавления, възможност „да работиш“ в някое от представените учреждения, да се учиш как се управлява самолет и много други. Впечатление им е направил и музеят на илюзията, в който посетителите си правят снимки с 3D ефект – музея „Трик ай“.

Ако Рая и Ясен станат кметове на Габрово, ще построят места за детски забавления

На въпрос от кмета Таня Христова как искат да се реализират в живота, Рая сподели, че мечтае да стане архитект, а Ясен ще продължи да се занимава с математика и информатика. Ако станат кметове на Габрово, те ще построят подобни места за детски забавления като „Кидзания“ и музея „Трик ай“.

В края на срещата Таня Христова им пожела да осъществят мечтите си по начина, по който те искат, и да обиколят света, а председателят на Общинския съвет Лена Георгиева им пожела много по-големи успехи от досегашните и да не забравят своите преподаватели по математика.

На 27 юли двамата млади математици ще се състезават в Международно австралийско математическо състезание, което се провежда дистанционно всяка година по едно и също време в целия свят.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.