Пет нови специализирани автомобила за сектор „Пътна полиция“ получиха в Областната дирекция на МВР – Габрово © Областна администрация Габрово

Пътна полиция проверява шофьорите за употреба на алкохол и наркотици

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Полицейска операция за установяване на употребата на алкохол и наркотични вещества от водачите на МПС се провежда тази седмица в България, съобщават от МВР Габрово. Операцията протича от 11 до 17 декември 2017 г.

По време на проверките освен за алкохол и наркотични вещества полицейските екипи ще следят и за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Какво гласи законът за употребата на алкохол и наркотици от шофьори?

На водача на пътно превозно средство е забранено да управлява ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Това гласи чл. 5, ал. 1 от Закона за движението по пътищата.

Забранено е на водача, собственика или упълномощения ползвател на МПС да предоставя управлението му на водач, който е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози (ЗДвП, чл. 102, ал. 1, т. 1).

На водач, който управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, временно се отнема свидетелството за управление на МПС (ЗДвП, чл. 171, т. 1, б. „б“).

Временно се спира от движение МПС на собственик, който допуска или предоставя управлението на МПС на друг водач, който е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози (ЗДвП, чл. 171, т.2, б. „и“).

Собственик на автомобил, който бъде установен от пътните полицаи да шофира след употреба на алкохол или наркотични вещества, но откаже да му бъде направена съответната проба, рискува прекратяване на регистрацията на ППС за срок от 6 месеца до една година.

Какви са нарушенията за употреба на алкохол и наркотици от шофьори?

Ако концентрацията на алкохол в кръвта е над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително водачът се лишава от правото да управлява МПС за срок от 6 месеца и се глобява с 500 лв. При алкохол в кръвта над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително книжката се отнема за година, а глобата скача до 1000 лв. При повторно нарушение шофьорът може да бъде глобен от 1000 до 2000 лв., а книжката му – отнета за срок от 1 до 3 години.

Драстични са нарушенията при концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – водачът се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 200 до 1000 лв. При управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози наказанието е лишаване от свобода от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лв.

При отказ от проверка за употреба на алкохол или наркотици шофьорът губи правото да шофира за срок до 2 години, а глобата е 2000 лв.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.