Протест "Да спасим Пирин", Габрово, 11 януари 2018 © Българска фондация Биоразнообразие

Габрово с втори протест „Да спасим Пирин“. Млади габровци с деца излязоха на първия протест

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Протест "Да спасим Пирин", Габрово, 11 януари 2018 © Българска фондация Биоразнообразие
Протест „Да спасим Пирин“, Габрово, 11 януари 2018 © Българска фондация Биоразнообразие

Втори протест в защита на Пирин и срещу застрояването в националния парк се организира в Габрово на 18 януари 2018 г. Протестът е насрочен за 18 часа на централния площад „Възраждане“, съобщават организаторите от Българска фондация Биоразнообразие.

Млади габровци с деца излязоха на 11 януари в протестно шествие

Първият протест в Габрово на 11 януари тази година събра млади семейства с децата им. Протестиращите тръгнаха от площад „Възраждане“ и шествието им премина по главната пешеходна улица „Радецка“. Един от плакатите на протеста гласеше „Габровци са за устойчив туризъм, не за бърза печалба“. Към надписа стоеше находчива рисунка на габровската котка, чиято опашка обаче беше… от планински върхове.

Вижте фоторепортаж от протеста на 11 януари 2018 г.

Исканията на протестиращите

Организаторите на протеста имат три искания:

1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 за застрояване на 48% от Национален парк Пирин;
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Преразглеждане на концесионния договор за ски-зона „Банско“ и наказания за нарушенията на концесионера.

Защо се протестира?

Решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г. да позволи застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин не може да бъде оправдано по какъвто и да е начин – споделят от Българска фондация Биоразнообразие.

Това решение е незаконно, защото :
а) директно нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за опазване на птиците и за месттобитанията.
б) противоречи на българското законодателство: Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за защитените територии.
в) грубо погазва принципите за отчитане на мнението на гражданите – не отчита внесените над 1000 писмени становища и над 100 000 писма от граждани от цял свят в защита на парка.
г) обслужва олигархичните интереси на конесионер, който е прикрит зад офшорно дружество в Кипър, чийто собственик е безработен.
д) дава възможност за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в обект, представляващ световно природно наследство, защитено от ЮНЕСКО.
е) дори самото Министерство на околната среда и водите няма представа какво е разрешило, защото административният акт е неясен, объркващ и позволява различно тълкуване.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.