Пролетно почистване 2018: Терен до Пречиствателната станция © Община Габрово

Над 1500 габровци събраха 212 т отпадъци по време на пролетното почистване

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

212 220 кг отпадъци са почистени по време на кампанията „Пролетно почистване 2018: Обери боклука“ от 16 до 22 април 2018 г. на територията на община Габрово. Най-голямо е количеството на строителни отпадъци от нерегламентирани сметища и битови отпадъци от домакинствата, съобщават от местната общинска администрация.

Над 1500 габровци се включиха в тазгодишното пролетно почистване – сред тях бяха институции, училища, детски градини, фирми и граждани.

Всички отпадъци са транспортирани до Регионалното депо за неопасни отпадъци – Габрово, където те ще претърпят последващо третиране – рециклиране, компостиране или депониране.

За първи път в Габрово – мобилен пункт за опасни отпадъци

Част от „Пролетно почистване 2018: Обери боклука“ беше и организираният за първи път в Габрово мобилен пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата. В пункта са предадени 319,7 кг опасни отпадъци, от които лекарствени препарати – 10,6 кг; перилни препарати, киселини, бои, лакове и фотографски вещества – 276,1 кг; предмети, съдържащи живак – 3 кг; батерии – над 30 кг.

Почистиха коритото на Янтра под моста „Игото“

Повече от 10 чувала битови отпадъци, както и паднали дървета и храстовидна растителност, бяха почистени от коритото на река Янтра под моста „Игото“. Тежките чували и падналите дървета бяха вдигани с въже до нивото на моста.

Пролетно почистване 2018: Коритото на Янтра под моста Игото © Община Габрово
Пролетно почистване 2018: Коритото на Янтра под моста Игото © Община Габрово

В екоакцията се включиха служители от общинска администрация и от ОП „Благоустрояване“ – Габрово.

Над 7 т отпадъци почистени от терен до Пречиствателната станция

Екип на ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ – Габрово почисти 7,2 тона отпадъци от замърсен терен в близост до Пречиствателната станция за отпадни води в Габрово. Сред „находките на боклука“ се оказаха дрехи, бутилки, строителни и битови отпадъци, както и кънки за лед.

Пролетно почистване 2018: Терен до Пречиствателната станция © Община Габрово
Пролетно почистване 2018: Терен до Пречиствателната станция © Община Габрово

В купчините с дрехи, биоразградими и битови отпадъци са били намерени доказателства, които ще послужат за откриване на извършителите на нерегламентираното изхвърляне на отпадъци. Доказателствата са предадени на Общински инспекторат за последваща процедура.

Над 18 т отпадъци от нерегламентирани сметища край Габрово

Над 18 тона отпадъци бяха събрани от нерегламентирани сметища, намиращи се в района на кв. Беленци и с. Борики. Служители на Община Габрово, Общински инспекторат и фирма „Пътстрой-Габрово“ АД са се включили в еко акцията.

Пролетно почистване 2018: нерегламентирани сметища © Община Габрово
Пролетно почистване 2018: нерегламентирани сметища © Община Габрово

От гористите местности са били събрани строителни отпадъци, дюшеци и битов отпадък.

Таня Христова също се включи в пролетното почистване

Пролетно почистване 2018: Таня Христова и общинската администрация © Община Габрово
Пролетно почистване 2018: Таня Христова и общинската администрация © Община Габрово

Общинската администрация в Габрово и лично кметът Таня Христова се включиха в пролетното почистване. Във фокуса на еко акцията им бяха райони в периметъра на блок „Щастие“ и Автогара, дере между кварталите Младост и Трендафил и площадка под скалите на Градище.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.