Гроздан Караджов похвали габровци за упоритостта, проектът за тунел под Шипка не е спрян

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

В публикация на Фейсбук страницата си регионалният министър Гроздан Караджов похвали габровци за страстта, упоритостта и ентусиазма по отношение на тунела под Шипка. Министърът разсея и съмненията, че проектът е спрян. Идеята тунелът да е четирилентов, а не двулентов, както е проектиран сега, може да се осъществи на два етапа, допълва министърът.

Припомняме, че телевизионно участие на министър Караджов разбуни духовете в Габрово. На 7 януари в сутрешния новинарски блок на БНТ той заяви, че проектът за тунел под Шипка трябва да бъде спрян и да се възложи ново проектиране с двулентов път, какъвто е целият път от Русе до Велико Търново. (ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК)

Какво написа министърът във Фейсбук за габровци и тунела под Шипка?

Публикуваме цялото съобщение от профила на Гроздан Караджов във Фейсбук:

„Ако хората, от които зависеше досега изграждането на пътища у нас, имаха същата страст, упоритост и ентусиазъм, както габровци по отношение на тунела под Шипка, страната ни щеше да изглежда по съвсем различен начин. В това ме убедиха многобройните разговори с гражданите от този край, откакто съм министър. Затова се чувствам длъжен да им обясня плана за изграждането на този изключително важен, не само за тях, проект.

Първо, искам да разсея всички съмнения, че проектът за тунел под Шипка е спрян. По него продължава активно да се работи, като дори темпото ще се ускори, за да наваксаме закъсненията. За 7 години са построени 23 километра с два малки тунела. Предстои изграждането на най-сериозното съоръжение – тунелът от 3.2 км. и подходите към него. Тук всички отчуждителни процедури са приключили, има направен ОВОС, има и избран изпълнител. До края на 2022 г. трябва да бъде одобрена новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, по която ще се осигурят 34% от финансирането. Останалите пари ще дойдат на етапи от държавния бюджет. Заложеният в договорите срок за изпълнение на обхода на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е 50 месеца – 8 месеца за проектиране и 42 месеца за строителство (общо 4 години и два месеца).

Второ, идеята тунелът да е четирилентов, а не двулентов, както е проектиран сега, може да се осъществи на два етапа. Сега работим по вече съществуващия план за тунела с една тръба за платната и една аварийна, така че да пуснем максимално бързо трасето в експлоатация. В процеса на строителството ще анализираме внимателно трафика и ако се налага, ще направим проект и ще намерим финансиране за допълнителна тръба към вече изградения тунел.

Обход на Габрово и тунел под Шипка. Източник: Фейсбук страница Grozdan Karadjov

Проектът за тунел на Шипка няма да бъде готов в моя мандат като министър. Но с ръка на сърцето мога да гарантирам, че всичко, което зависи от мен, ще бъде направено, за да се реализира мечтата на габровци.“


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.