Паметникът на Рачо Ковача в Габрово © Габрово Daily

„Габровец на годината“ ще отличи най-вече обикновените хора, създали достойни дела

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово Daily и Бъдещност за Габрово учредяват отличие "Габровец на годината"
Габрово Daily и Бъдещност за Габрово учредяват отличие „Габровец на годината“

Обикновените хора, създали достойни дела, са сред номинираните за отличието „Габровец на годината“, което за първи път ще се връчи на 21 декември тази година от медията Габрово Daily и общността “Бъдещност за Габрово”. Отличието е естествено продължение и приемник на традицията на Габрово Daily от предходните две години с обзорните статии “Габровците на годината” и “Габровските събития на годината”.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ФЕЙСБУК СЪБИТИЕТО ЗА ОТЛИЧИЕТО „ГАБРОВЕЦ НА ГОДИНАТА“ ТУК

Церемонията по награждаването на „Габровец на годината“ ще се проведе на 21 декември 2018 г., петък, от 18:00 ч. в зала „Възраждане“, вход свободен!

Отличието запазва основната концепция, използвана при публикуването на обзорните статии в Габрово Daily през 2016 и 2017 г. – да се отличат достойните личности и събития на годината, добрите примери от настоящата година в различни сфери на обществения живот, които са намерили място и са получили значим обществен отзвук в медията Габрово Daily.

При учредяването на критериите и правилата на отличието “Габровец на годината” Габрово Daily проучи и използва най-добрите световни практики при подобни формати, включително отличието „Личност на годината“ на американското списание „Time“, което съществува от далечната 1927 г.

За “Габровец на годината” няма да бъде обявено едно единствено лице. Всички финалисти от номинираните ще носят титлата „Габровец на годината“. Концепцията на отличието е да обединява, а не да разединява – да отдаде нужното признание на достойните габровци и да създаде една активна общност на отличените.

В номинациите за “Габровец на годината” през 2018 г. е следвано разбирането, че в основата на доброто, достойно развитие на един град е Човекът. “Габровец на годината” не е номенклатурно отличие на някаква елитарна върхушка, затова сред достойните номинации ще видите по-скоро обикновени хора, майки, младежи.

За да се определят финалните номинации са прегледани 1083 статии от 2018 г. в Габрово Daily. До финалното отличие се стига след тристепенна селекция, с което се цели носителите да са наистина хора, заслужили приза „Габровец на годината“. За да има пълна прозрачност и номинираните да са хора, които имат видимо обществено признание, е въведен строг критерий за допускане до номинация – минимум 100 харесвания от социалните мрежи на публикацията в Габрово Daily за съответното лице (група). Това е максимално прозрачен критерий – публикациите за съответните номинирани са достъпни онлайн и всеки може да провери доколко те са предизвикали обществен интерес или не са. От всички, преминали този първи задължителен критерий, Габрово Daily прави селекция, която се предоставя за гласуване от национално жури, в което няма нито един габровец – с цел пълна безпристрастност на избора и липсата на каквито и да е местни обвързаности с някой от номинираните.

Всеки един от финалната селекция номинирани ще носи пълноправно отличието „Габровец на годината“. Една от номинациите ще спечели „Вот на публиката“, като победителят ще се определи отново на базата на брой харесвания и споделяния на номинацията в социалната мрежа Facebook. Така вотът ще бъде публичен, прозрачен и неанонимен. Габрово Daily няма да прилага метода на анонимен онлайн вот през уебсайт поради високия риск от задкулисна манипулация на вота от типа „според анонимен вот замък в западноевропейски архитектурен стил без малко да бъде определен за носител на българския дух“.

Финалните номинации ще бъдат обявени и публиката ще може да гласува за тях с харесвания и споделяния във Фейсбук страницата на Габрово Daily след 10 декември 2018 г.

В следващите редове Габрово Daily ще ви представи в детайли концепцията, правилата и критериите на отличието „Габровец на годината“:

Предисторията

В края на 2016 г. Габрово Daily публикува статиите “Габровци на 2016 г.” и “Габровските събития на 2016 година”, с което постави началото на своеобразна традиция да отличава най-важните личности и събития в Габрово през годината. Инициативата продължи и през 2017 г. с публикуването на статиите “Габровците на 2017 година” и “Габровските събития на 2017 година”.

Статиите през 2016 и 2017 г. са обзорни и обобщават личности и събития, отразени в Габрово Daily през съответната година и включват препратки към статии за тези хора и събития в Габрово Daily, публикувани през цялата година.

Защо медия дава отличието за личност на годината в Габрово?

Отличието “Габровец на годината” спада към световния формат “Личност на годината”. Подобни отличия по цял свят се дават именно от медии на публични личности и/или организации, които са били широко отразени и са станали популярни в медиите.

Най-популярното в света отличие е “Личност на годината” на американското списание “Тайм” (“Time”), което съществува от далечната 1927 г. Американското списание “Fortune” (“Форчън”) връчва отличието “Бизнес личност на годината”, британският бизнес вестник “Financial Times” (“Файненшъл Таймс”) – също “Личност на годината”, бизнес списанието “Forbes” (“Форбс”) – “Най-влиятелните световни личности”.

В България също има популярни вече примери за подобни отличия, които се присъждат от медии – “40 до 40” и “Мъж на годината” на Дарик радио, “Най-добър град за живеене в България“ на вестник “24 часа” и Дарик радио, “Мениджър на годината” на списание “Мениджър”, “Кмет на годината” на портала Kmeta.bg, Годишните награди за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце” на списание “Business Lady”, “Отличниците на България” на “24 часа” и др.

Как са определени правилата и критериите на конкурса?

За изработването на правилата и критериите на отличието “Габровец на годината” беше изследван и използван опита от подобни формати по цял свят и у нас. Основна цел на Габрово Daily е да приложи добрите световни практики.

Изборът за “Личност на годината” на списание “Time”, за “Бизнес личност на годината” на “Fortune” и “Най-влиятелните световни личности” на “Forbes” се прави от самите редакции. Всяко от отличията разбира се има свои специфични характеристики. Например, от 1998 г. списание “Тайм” прави и онлайн вот, но резултатите от вота на читателите не определят финалния избор за “Личност на годината”. При избора на “Бизнес личност на годината” редакцията на американското списание “Fortune” използва количествени (печалба, приходи, акционери, представяне на борсата) и качествени (бизнес влияние, стратегическа визия) показатели.

У нас при присъждането на подобни отличия се използват основно три метода – определяне на победителя от редакцията и журналистите в нея, жури, онлайн гласуване. Най-разпространено е определянето на победителите чрез гласуване на жури от външни експерти или от самата медия. “Мениджър на годината” се определя от самото списание “Мениджър” по специална методология, разработена от тях. “Кмет на годината” се определя чрез онлайн гласуване. В “Най-добър град за живеене” областните градове у нас се оценяват от репортерите на Дарик радио по критерии в 10 категории, паралелно тече и онлайн гласуване. За “Мъж на годината” Дарик сформира Академия, която да определи номинираните за отличието. Финалистите в “40 до 40” на Дарик се определят от жури, което се състои от професионалисти в различни сфери на бизнеса и обществения живот.

Какви са правилата на отличието “Габровец на годината”?

Отличието “Габровец на годината” на Габрово Daily и “Бъдещност за Габрово” се утвърждава по следните критерии:

  1. За “Габровец на годината” могат да се определят личности, организации, групи, идеи и обекти, чиято реализация/местонахождение се намира на територията на община Габрово.
  2. До номинация за “Габровец на годината” се допускат личности, организации, групи, идеи и обекти, които са постигнали значим обществен отзвук. За обективно измерване на значим обществен отзвук ще се използва критерия достигане до минимум 100 харесвания от социалните мрежи на публикация в Габрово Daily за съответното лице (група).
  3. Селекция от номинирани, изпълнили посочените по-горе критерии, се предоставя от редакцията на Габрово Daily за оценка и определяне на финалистите от независимо национално жури, в което няма нито един габровец.
  4. Вот на зрителите чрез харесвания и споделяния в социалната мрежа Facebook определя победител във вота на публиката.
  5. Всички финални номинации са равнопоставени носители на отличието “Габровец на годината”. Гласуването на публиката определя само победител в специфичната категория “Вот на публиката” и не влияе върху крайния резултат.

Философията на отличието “Габровец на годината” на Габрово Daily и “Бъдещност за Габрово” е да обединява, не да разделя. По тази причина се въвежда равнопоставеност на отличените, които отговарят на критериите – всеки от номинираните е равнопоставен носител на отличието “Габровец на годината”, няма един единствен победител. Вотът на зрителите е отделна категория и не поставя победителя в тази категория в привилегировано положение. С отличието “Габровец на годината” желаем да насърчим добрите примери, а не да поставим в конкуренция кой е по-добър – ученикът, спечелил олимпиада, или човекът, направил добро в благотворителна акция. Според нас добрите примери трябва да се насърчават и следват, а не да се конкурират.

Като “Габровец на годината” приемаме, че могат да бъдат отличени не само личности, но и групи, идеи, организации, обекти. За това следваме концепцията на най-популярния в световен план подобен формат на списание “Time”. “Личност на годината” всъщност може да бъде не само личност, а идея, група или обект. Такива са следните “Личности на годината”: Персоналният компютър (1982), Ти (2006), Протестиращият човек (2011), Нарушителите на мълчанието – Хората, участвали в кампанията #MeToo (2017).

Въвеждаме обективен критерий за определяне на номинираните чрез популярността на статиите за тях в Габрово Daily в социалните мрежи – този критерий не може да бъде манипулиран и показва доколко съответната личност, група, организация, идея или събитие са постигнали и обществен отзвук. Така отличието “Габровец на годината” гарантира обективност, прозрачност и реална популярност на номинациите, като се противопоставя на лошите практики за манипулация на онлайн вота. Победител в категория “Вот на публиката” ще бъде определен на база най-много харесвания и споделяния на конкретната номинация в социалната мрежа Facebook – това също ще гарантира прозрачност и обективност на вота.

Защо не се използва онлайн гласуване в сайт?

Онлайн вотът е най-рядко използваната форма за оценяване в подобни формати за личност на годината по света. Онлайн гласуването е най-рисково и ненадеждно по отношение на манипулации. След консултация с технически експерти бяха открити множество слабости, които могат да засегнат обективността на вота. Неколкократно през годините в публичното пространство са обсъждани съмнения за валидността на даден онлайн вот през сайт. В много случаи за съжаление онлайн вотът се ползват само за фасадна, мнима демокрация и изява на свобода на свободата, докато реално резултатите са манипулирани. По тази причина за да запази обективността на избора и за да предотврати каквито и да е манипулации, Габрово Daily ще се осланя само и единствено на резултати от харесвания и споделяния в социалната мрежа Facebook.

Общност “Габровец на годината”

Световна практика, която се прилага и у нас, е номинираните и отличените в подобни конкурси и формати да стават част от общност на съмишленици. Например, американското списание “Fortune” е създало общност от жени лидери, отличени в класацията “Най-влиятелните жени”, като тази общност провежда и събития на живо. Отличените от всяко издание на „40 до 40“ на Дарик радио влизат в Клуб на визионера.

Подобна е философията на общността “Бъдещност за Габрово”, чиято цел е да обедини активни хора на действието от Габрово. По тази причина и една от концепциите на “Габровец на годината” ще бъде да събере в общност номинираните за отличието.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.