Почетоха Архангеловден в Трявна

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Архангеловден – вторият по значимост есенен православен празник след Димитровден, е изключително специален за Трявна и тревненци. Св. Архангел Михаил е светецът-закрилник на възрожденския град и най-старата тревненска църква носи именно неговото име. Затова и днес храмът чества своя патронен празник, разказват от Община Трявна.

Празничната света литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, който пожела най-вече здраве и силна вяра на десетките миряни, които храмът събра на днешния Архангеловден.

Празнична света литургия в храм „Св. Архангел Михаил“ в Трявна, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, 8 ноември 2021. Снимка: Община Трявна

“Божията вяра е важна за спасението на душата, която е цел на нашето житие тук. Всеки ден, ние по малко, трябва да работим и за душата си. Иначе сме обречени от плевелите, които растат навсякъде около нас, но ние не трябва да оставяме вярата ни да бъде заглушена и да я предаваме на другите, защото и Господ казва: “Вяра без дела е мъртва!” и за това най-много могат да ни помогнат ангелите господни. Всеки да моли своя ангел и така имайки тяхната подкрепа, имайки тяхното упование, ние няма от какво да се боим и нека да гледаме Божията правда, която ни дарява любов и светлина. Честит празник, бъдете благословени всички вие и вашите чеда! Амин!”, сподели в своето обръщение към всички присъстващи Великотърновският митрополит Григорий и допълни, че на миряните ще бъдат раздадени православни молитвеници, които да занесат в своите домове.

Днешният празник уважиха и зам. кметът на Община Трявна Марин Маринов, кметът на Кметство Плачковци Борислав Борисов и всички кметски наместници в Община Трявна, които също запалиха свещички за здраве и почетоха паметта на своите покойни близки и роднини.

Припомняме, че на 8 ноември Българската православна църква и народният календар отбелязват Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили (Архангеловден). Кой празнува имен ден днес вижте в статията на Габрово Daily тук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Архангеловден е! Имало ли е църква „Св. Архангел“ в Габрово?


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.