343 стопани на домашни свине в област Габрово ще получат помощ от 300 лв.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Свине. Снимката е илюстративна. Pixabay

343 стопани на домашни свине в област Габрово ще получат еднократна помощ в размер на 300 лв. заради доброволно умъртвените си животни, съобщават от Пресцентъра на Областна администрация Габрово. Изплащането на сумите е започнало на 3 септември и до момента са изплатени сумите на 45 собственика.

На 23 август Областната епизоотична комисия е одобрила и утвърдила списъците на стопаните, които имат право на подпомагане – това са стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите, след доброволно усвояване на месото от прасетата в личните им стопанства. От тях 300 са в 20-километровата санитарна зона и 43 извън нея.

Припомняме, че от 29 юли 2019 г. беше обявена 20-километрова санитарна зона около ферма в Севлиевско, в рамките на която не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

На заседание от 23 август 2019 г. Областната епизоотична комисия е решила всички домашни прасета в област Габрово да бъдат изколени заради усложнената епизоотична ситуация в България с болестта африканска чума по свинете. Това съобщи на сайта си Община Габрово на 4 септември 2019 г., четете още тук.  Целта на това решение е била да не се създава напрежение и да се прави разделение между хората в област Габрово – споделя председателят на Областната епизоотична комисия Росен Цветков. По думите му това е причината в решението от 23 август да продължава да фигурира точката, в която се казва: „Всички обекти тип „заден двор” в областта представляват висок епизоотичен риск за разпространение на заболяването и собствениците следва да предприемат незабавно мерки описани в Писмо изх.№91-726 от 29.7.2019 г. на Министъра на МЗХГ до областните управители – изколване на прасетата“. Именно това ни дава основание и възможност на стопаните, които отглеждат до 5 прасета от типа „заден двор“ и доброволно са ги заколили, но не попадат в санитарната 20-километрова зона, също да получат средства за дезинфекция – допълва Цветков, цитиран от Пресцентъра на Областна администрация Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.