Възстановиха паметника на Панчо Владигеров в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Паметник на Панчо Владигеров в Габрово © Община Габрово

Община Габрово възстанови паметника на композитора Панчо Владигеров в Габрово. През 2019 г. честваме 120 години от рождението му. През последните години монументът бе забравен и стана обект на вандалски посегателства. Паметникът е бил цялостно почистен, възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента, споделят от местната администрация.

Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“( в подножието на стълбите към парк „Баждар“) в присъствието на културни дейци и граждани. Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната. Композицията е изработена от бронз, а нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев.

Откриване на паметника на Панчо Владигеров в Габрово, 12 октомври 1981 г. © Държавен архив Габрово

Именитият композитор е тясно свързан с габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровски камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение. В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Източник: Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.