Отпадъци се сортират в с. Яворец от 2017 г., жителите са притеснени от замърсяване на реката (ВИДЕО)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

От 2017 г. се складират и сортират отпадъци в габровското село Яворец, стана ясно от репортаж на bTV тази сутрин. Собственикът – италианецът Микеле Лоскалцо, има намерения да разшири бизнеса си. По думите му, той не складира отпадъци, а суровина пластмаси – пропилен, полипропилен, ПЕТ.

Отпадъците са от Италия, България и Англия. В село Яворец се сортират по различни видове, след което се предават на фирми за рециклиране. В края на сортирането остават около 5-10% отпадъци, които се транспортират до депо за отпадъци.

Жители на село Яворец изразиха недоволство от неприятната миризма от площадката с отпадъци, която се намира на терена на бивш завод в края на селото. Притеснението им е, че отровни химични съставки от отпадъците могат да попаднат в почвата и в реката, от която жителите на селото напояват зеленчуковите си градини. Друго от притесненията е, че според инвестиционно намерение за разширяване на бизнеса собственикът ще ползва от 50 до 100 тона вода, докато самото село през лятото е на режим на водата заради безводие. Жителите са против намерението отпадните води от терена с отпадъци да се вливат в канализационната мрежа на село Яворец

Вижте повече в репортажа на bTV от село Яворец:

Припомняме, че миналата седмица новината предизвика огромно обществено недоволство и притеснения относно екологичната безопасност, четете още в статията на Габрово Daily тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.