От Габрово стартира националната общностна медия Dobrite.bg

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Създателят на Габрово Daily Момчил Цонев стартира общностна медия на доброто Dobrite.bg. Тя е продължение на Фейсбук страницата “Добрите българи”, която той създава преди близо 7 години, на 9 март 2013 г. Още тогава Момчил Цонев решава в “Добрите българи” да търси „Кои са вашите герои, кои според вас заслужават да бъдат наречени Добрите българи! Споделете с нас примери за онези българи, които с добротата или с успехите си са направили нещо повече за своята общност, за своя град, за своята страна!“.

Символично Момчил Цонев стартира сайта на празника Игнажден, 20 декември, характерен с обичая “полазване” – ако първият човек, който влезе в дома ви, е добър, чака ви добра и успешна година. “Нека новата общностна медия за доброто Dobrite.bg бъде нашият добър полазник тази година”, споделя Момчил в уводната програмна статия на dobrite.bg.

Редакционната мисия на Dobrite.bg ще бъде да разказва за обикновените хора, които вършат всекидневно добро, не за известните личности или за личните успехи без принос за обществото. Момчил Цонев определя Dobrite.bg като “общностна медия за доброто”, защото няма да бъде просто новинарска медия, а медия и общност в едно. Dobrite.bg ще функционира чрез споделеното създаване. Една идея (идеята за Доброто) обединява общността, която споделено допринася за медията – като отворения код в софтуера, но на ниво медия, разказва Момчил. Dobrite.bg ще се развива с нулева търговска реклама и финансиране от проекти.

Dobrite.bg ще следва и световната концепция за гражданска журналистика, журналистиката с участието на граждани, заради силния й заряд – приобщаването на обществото в създаването на медията.

Добрите българи dobrite.bg

Моделът на Момчил Цонев за споделеното създаване на медията “Добрите българи” вече среща първите си приятели и съмишленици. Хостинг компанията “Superhosting” подкрепя създаването на Dobrite.bg чрез предоставянето на хостинг безвъзмездно. Лично създателят на Софтуерния университет Светлин Наков помага в разработването на сайта. Предстои създаването на екип от доброволци журналисти, като Момчил се е обърнал за съдействие към Факултета по журналистика на Софийския университет, където той е докторант по онлайн журналистика.

Мото на “Добрите българи” е мисъл на Момчил Цонев, вдъхновена от Махатма Ганди: „Бъди ДОБРОТО, което искаш да видиш в света.“

„Добрите българи“ очаква да разкажете за благотворителни и доброволчески начинания на info@dobrite.bg или във Фейсбук страницата. Габрово Daily ще бъде единственият регионален медиен партньор на „Добрите българи“ за Габрово.

Dobrite.bg е втората национална медия, която Момчил Цонев пуска тази година. Наскоро той обяви и старта на исторически сайт за лични, семейни, родови и селищни истории Stornik.org. Той е един от авторите на поредицата от исторически книги “Габрово – живият град”, създател на Онлайн музей на Габрово Gabrovomuseum.bg и на международния уличен фестивал 6Fest. Тази година беше особено успешна за него, след като две национални организации го отличиха за културната му дейност – Момчил беше избран за една от 10-те “Най-изявени млади личности на България” за 2019 г. от Международната младежка камара, както и в класацията “40 до 40” млади български лидери. През тази година Момчил направи уличния си фестивал 6Fest в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата. В София и Пловдив той започна и нов събитиен формат – “Нощ на историите”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories За Габрово Daily Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.