© Община Габрово

Община Габрово с първи електромобил

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

© Община Габрово
© Община Габрово

Община Габрово ще закупи електромобил. Одобрен е проектът на местната общинска администрация по пилотна схема за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд.

Eлектромобилът ще се ползва при отстраняване на различни инфраструктурни и екологични проблеми, при инвеститорски контрол на обекти в етап на строителство, огледи и аварийни ситуации в града и селата.

Ще обслужва и Общинския инспекторат при извършване на контролни дейности на терен. Към момента за тези цели се ползва силно амортизиран 20-годишен бензинов автомобил. Новият електромобил е с очакван годишен пробег от около 15 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид – 1 677,84 кг на година.

По схемата се отпуска безвъзмездно субсидиране от 20 000 лв. за изцяло електрически превозни средства и 10 000 лв. за хибридни превозни средства. На последното си заседание от 26 май 2016 г. Общински съвет – Габрово подкрепи закупуването на един електромобил – категория М1, и даде съгласие да бъде осигурен необходимият собствен финансов ресурс от 50 000 лв.

 

Условие за сключване на договора за финансиране е да бъде избран доставчик по реда на Закона за обществените поръчки. Минималните изисквания към превозното средство са пробег с едно зареждане – минимум 100 км, максимална скорост – минимум 80 км/ч, не по-малко 2 000 цикли на заряд и разряд, капацитет на батерията – минимум 15 киловатчаса и гаранция не по-малко от 5 години.

Според решението на Управителния съвет на програмата на НДЕФ от 14 юни 2016 г. сред одобрените кандидати са 4 държавни институции и 22 общини.

Ползите от проекта ще са видими – нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум. Екологичните возила са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. са приети и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните.

Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили е с ресурс от 1 млн. лева. Тя е първата в България пилотна демонстративна схема, която въвежда принципа за „зелени обществени поръчки“. Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз. 

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.