Община Габрово с първи електромобил

Община Габрово с първи електромобил (СНИМКИ)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Община Габрово с първи електромобил
Община Габрово с първи електромобил © Община Габрово

Община Габрово вече има първи електрически автомобил за нуждите на администрацията. Eлектромобилът ще се ползва при отстраняване на различни инфраструктурни и екологични проблеми, при инвеститорски контрол на обекти, огледи и аварийни ситуации в града и селата. Ще обслужва и Общинския инспекторат при извършване на контролни дейности на терен. Колата предстои да бъде брандирана, ще има и специален знак за екоавтомобил.

Екологичното возило е закупено за 61 612,80 лв. По пилотна схема на Националния доверителен екофонд за насърчаване използването на електрически превозни средства са отпуснати 20 000 лв., а останалите средства ca oт местния бюджeт cлeд peшeниe нa Общинския съвет. Към доставката е включена зарядна станция и захранващ кабел, които са монтирани в гаража на Общината.

Представиха електромобила на площад „Възраждане“

Електромобилът – марка КИА Соул EV – пристигна на площад „Възраждане“ на 22 юни, а ключовете бяха връчени на кмета Таня Христова от инж. Добромир Димов – управител на отдел „Продажби“ във фирма „Веко Ойл“ ЕООД, официален представител на „Киа Моторс България“ за региона.

Колко харчи един електромобил?

Новият автомобил е с очакван годишен пробег от около 15 000 км и размер на редуцирани емисии на въглероден диоксид 1 677,84 кг на година. Капацитетът на батерията е 30 киловатчаса с гаранция от 7 години, времето за зареждане е от 30 минути до 5 часа в зависимост от станцията. С едно пълно зареждане на батерията автомобилът може да измине 250 км, развива максимална скорост от 145 км в час и работи безшумно.

Честта да тестват придобивката първи имаха зам.-кметът инж. Климент Кунев и началникът на Общинския инспекторат Калин Кинов. В предимствата на електромобила се убедиха лично представителите на медиите и кметът Таня Христова, които направиха кратка обиколка в близките улици.

На национално ниво за държавни институции и общини с помощта на НДЕФ ще бъдат купени 34 електрически и 10 хибридни автомобила, а използването им ще доведе до спестяване на 138 тона въглероден диоксид годишно. Ползите от проекта ще са видими – нулеви емисии, по-малко замърсяване на въздуха и по-малко шум. Ековозилата са освободени от данъци, а от 15 юни 2016 г. са приети и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните.

Инвестиционната програма за климата за насърчаване използването на електромобили е с ресурс от 1 млн. лева. Тя е първата в България пилотна демонстративна схема, която въвежда принципа за „зелени обществени поръчки“. Електрическите автомобили имат значителни ползи за околната среда, най-вече защото не генерират въглеродни емисии и спомагат за намаляване на изгорелите газове, въглеводородите и праховите частици в атмосферата. Въвеждането на електромобили по пътищата и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз.

Изображения: Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.