БАБХ: Неразположението на туристи на Узана не е от хранително отравяне

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

От Българска агенция по безопасност на храните опровергават, че хранително отравяне е причината за неразположението на 7 туристи в хотел в местността Узана край Габрово. На 19 февруари от БНТ направиха видеорепортаж за случая, подробности може да прочетете в статията на Габрово  Daily тук.

От пресцентъра на БАБХ изпратиха съобщение до местните медии, което публикуваме:

На 14 февруари инспектори от ОДБХ Габрово са извършили проверка в обекта, в който са се хранили туристите, потърсили медицинска помощ. Няма данни неразположението на туристите да се дължи на хранително отравяне.

Установен е произходът на храните, като собственикът е представил документи за това, условията за съхранението на храните и технологична обработка.

Взети са отривки от кухненско оборудване и инвентар, както и от налични месни заготовки. Управителят е съобщил, че посудата се измива с вода от собствен водоизточник.

Лабораторните резултати от заготовките показват отсъствие на салмонела и патогенни стафилококи.

Във взетите отривки от съдовете има повишено количество на микроорганизми. Управителят на комплекса е запознат с лабораторните резултати. Издадено е предписание за извършване на основно почистване и дезинфекция на кухненския блок с последващо вземане на отривки. Повторните проби не са показали отклонения.

Габрово Daily потърси за коментар и Регионална здравна инспекция Габрово. Директорът на РЗИ Габрово д-р Николай Пенчоков заяви пред Габрово Daily, че е издадено предписание на хотела за забрана за ползване на водоизточник, при който са открити отклонения в качеството на водата. От 12 февруари в хотела се използва само минерална вода. Двама души от персонала са били временно отстранени, тъй като при тях е установено здравнозаразно носителство на патогенен стафилокок.

Очакваме официално заключение от компетентните органи каква е причината за неразположението на седемте посетители на хотела.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.