Над 700 000 лв. е инвестицията в 2 нови санирани блока в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

98 домакинства вече живеят в санирани жилищни блокове в Габрово. Първият саниран блок в Габрово е на на ул. „Спортна“ 3 и беше открит в началото на октомври.

Два нови жилищни блока в Габрово, обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, бяха официално открити на 19 ноември. Сградите се намират на ул. „Йосиф Соколски“ № 37 и на ул. „Варовник“ 11. Инвестицията в тях е на стойност над 700 000 лв.

„Поздравявам ви с това, което с общи усилия успяхме да постигнем. Вие го получихте благодарение на изцяло безвъзмездната подкрепа, която правителството, чрез Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, успя да реализира в различни части на България. Вие сте едни от първите и благодарение на Вас вълната от интерес вече е много голяма. Ако преди половин година сдруженията в Габрово бяха около 50, сега наближават 200. На Габрово му прилича да инвестира именно в обекти, които носят икономия и едновременно променят облика на града ни“, каза Таня Христова по време на откриването.

Блокът на ул. „Йосиф Соколски“ № 37, който е дом на 45 домакинства, е построен пред 1979 г. и е на 10 етажа, от който 7 жилищни. Общата стойност на инвестицията в тази сграда е над 600 000 лв.

Блокът вече има топлинно изолиран покрив, ремонтирани са покривната хидроизолация и коминните тела, направена е нова обшивка по бордовете на покрива. Монтирани са вентилационни шапки на вертикалните канализационни клонове и нови воронки. Подменени са барбакани и водосточни тръби, включително е изградена антиобледителна инсталация.

Възстановена е мълниезащитната и заземителна инсталация на сградата. Подменена е старата дограма, включително входните врати на двата входа. Направена е топлинна изолация на външните стени. Подменена е ел. инсталация в общите части и са поставени енергоспестяващи осветителни тела. Изпълнител на строителните работи е фирма Валентин Петров – 2004 ООД, Габрово.

Инвестицията в сградата на ул. „Варовник“ № 11 е над 100 000 лв. Блокът е на 4 етажа, построен е през 1975 г.  и днес е дом на 8 домакинства.

Сградата вече има топлинна изолация на покрива, който е с нова дъсчена обшивка, керемиди и битумна хидроизолация.

Ремонтирани са коминните тела. Направена е нова отводнителна система на покрива – улуци и водосточни тръби, нова мълниезащитната и заземителна инсталация и топлинна изолация на външните стени.

Подменена е старата дограма на сградата, включително входна врата, освежени са общите части. Изпълнител на строителните работи е фирма “Арк-билдинг ООД ”, Ямбол.

Информация и изображения: Община Габрово


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.