Свети Николай Чудотворец (Никулден)

Никулден е

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Свети Николай Чудотворец (Никулден)Никулден, посветен на свети Николай Чудотворец, се празнува на 6 декември. В миналото празникът се е отбелязвал на 19 декември. Задължително ястие на празничната трапеза на старите габровци бил никулденският рибник.

Свети Николай се почита като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Народът си представя свети Николай като владетел на водите, който предпазва от потоп и удавяне.

Имен ден празнуват Никол, Никола, Николай, Николина, Николинка, Николета, Ненка, Нина, Нинка, Кольо, Нико, Ница.

Свети Николай Мирликийски Чудотворец се родил през втората половина на III в. в Патара, град в малоазийската област Ликия. Преданието казва, че св. Николай дарявал всичкото си богато наследство за добри дела, без да разкрива и разгласява благодеянията си. На път за Божи гроб по море, с молитва укротил морската буря и възкресил един моряк, който се убил при падане от върха на корабната мачта. Като достигнал дълбока старост, той починал тихо и блажено, след кратко боледуване на 6 декември 342 г.

Изображение: pravoslavieto.com


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.