Николай Сираков

Николай Сираков: Ще се кача на Шипка, за да почувствам свободата!

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Николай СираковСлужебно задължение или кауза е да изкачиш върха на свободата Шипка, споделя областният управител на област Габрово Николай Сираков в послание по повод 138-годишнината от Шипченската епопея:

„22 АВГУСТ.

В разгара на лятото…

Може би времето отново ще е горещо, може би синоптиците отново ще поставят своя код за опасност…

22 август – Шипченската епопея. Връх Шипка!

Да, и на мен не ми се качва горе по стръмните стъпала в големите горещини. Да, и аз не обичам многото хора, събрани на едно място. Предпочитам спокойствието, тишината, природата. Понякога и хубаво кафе под  някой климатик…

Първия път се качих по служебно задължение, втория – заради децата, защото те виждаха нещо, което не бяха преживявали до този момент, а след това започнах да се замислям за онова, което се е случило там – не за битките (аз не обичам войната), а за каузата, заради която си струва да умреш – Свободата. И не просто свободата на една държава, а свободата да бъдеш. Свободата да имаш условия и възможност да правиш онова, което те кара да се чувстваш добре, и свободата да имаш достатъчно, за да можеш да споделяш с другите.

Замислих се за това как консумираме свободата днес – какво правим с онази свобода, която ни завещаха смелите герои на Шипка. И – повярвайте – те не са знаели , че аз въобще някога ще се родя и едва ли са водили битка и са умирали заради моята свобода. Те са имали смелостта да пожелаят свободата в себе си и са умрели заради свободата да бъдеш!

И тази година  пак ще се кача на Върха. Но този път не заради служебното ми задължение. И не заради децата. Този път ще се кача заради Свободата! Ще се кача заради моята собствена, лична свобода! Ще се кача, за да отдам почит и да благодаря на онези, които са имали смелостта да загинат заради нея.  Ще се кача, за да почувствам свободата! Да я събудя в себе си  – там, на Върха!

Ще се кача, за да сляза свободен!”

Вижте цялата програма за националното честване на Шипченската епопея, чиято кулминация е на 22 август

На 22 август ще бъдат организирани безплатни автобуси от Габрово до Шипка, вижте подробности тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.