Какви зъболекарски услуги ни се полагат по здравна каса

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

През 2020 г. близо 3 500 деца  и 19 800 възрастни са ползвали дентална помощ, заплатена напълно или частично от здравната каса на територията на област Габрово, съобщават от РЗОК Габрово. От здравната каса припомнят на какви лечебни дейности при зъболекар имаме право.

В рамките на календарната година по здравна каса децата до 18 години имат право на 1 обстоен преглед и до 4 лечебни дейности – обтурация (пломба), изваждане на временен или постоянен зъб с упойка, лечение на пулпит или периодонтит на временен или постоянен зъб, но не повече от 2 лечения на пулпит и периодонтит на постоянен зъб. За прегледа и лечението на пулпити и периодонтити е предвидено частично доплащане, докато пломбата с амалгама или химичен композит и изваждането на зъб са безплатни за децата.

Пакетът първична извънболнична дентална помощ, частично заплащан от НЗОК за здравноосигурените лица над 18 години, включва в рамките на годината 1 обстоен дентален преглед и 3 лечебни дейности, които могат да бъдат пломба с амалгама/ химичен композит или изваждане на зъб, включително с упойката. Бременните имат право и на един допълнителен обстоен преглед. Пациентите над 18-годишна възраст заплащат за всяко посещение при лекаря по дентална медицина и потребителска такса, освен ако не попадат в категориите, освободени от нея по закон.

Здравната каса заплаща за дейностите по възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостно обеззъбена горна или долна челюст с цяла плакова зъбна протеза, в т.ч. и контролни прегледи за период от 4 години – за всички нуждаещи се осигурени лица, без възрастови ограничения. Цената, заплащана от НЗОК за възстановяване функцията на дъвкателния апарат, не включва материала за протезата и медико-техническата дейност за изработката й. През 2020 г. 640 здравноосигурени в областта се възползваха от тази услуга.

Здравноосигурените лица могат да се обръщат свободно към зъболекар, по свой избор, за всяка от договорените дейности, заплащани напълно или частично от НЗОК, стига той да е сключил договор със здравната каса. На официалната страница на НЗОК /www.nhif.bg/, в секцията „Информация за договорени дейности“, чрез достъпната електронна справка, всеки може да се информира кои лекари по дентална медицина имат актуални договори, като търсенето може да бъде по области и общини. Посочени са и адресите на практиките и телефони за връзка с тях. В момента в област Габрово 94 лекари по дентална медицина работят по договор с РЗОК.

Пациентите получават договорената напълно или частично платена дентална помощ само ако са с непрекъснати здравноосигурителни права и представят валидна здравноосигурителна книжка на избрания лекар по дентална медицина. Ако страниците, предвидени за вписване на денталните дейности са изчерпани, в РЗОК ще добавят в нея специална притурка, за която не се заплаща.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара и номиниран за "Будител на годината 2020" в кампанията на Българското национално радио. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.