БАН: Цяла Централна Стара планина е сред районите с най-активен процес на обезлюдяване

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Целият район на Централна Стара планина, без Велико Търново, е сред районите у нас с най-лоши демографски показатели за обезлюдяване. Това каза в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР доц. д-р Надежда Илиева от Българската академия на науките за най-новото демографско изследване на населението у нас – „Регионалните демографски дисбаланси в България“.

Според прогнозите в изследването до 2040 г. населението в България ще намалее до 5 – 5,2 млн. души, а 69% от територията на страната ще е заета от т. нар. демографски пустини – това са райони с население до 10 души на кв. км.

В следващите 20 години ще останат само отделни острови в ареала на столичния град, пловдивско-пазарджишката агломерация, Бургас и Варна. Естественият прираст няма да може да компенсира намаляването на броя населението.

Добрите примери за регионална политика на локално ниво са Пловдив, Бургас и Враца. Местните власти трябва да имат много по-решаващо влияние отколкото централизираната регионална политика, заяви още доц. Илиева.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.