Почитаме Месопустна задушница преди Великия пост

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Според православния календар Месопустната задушница е една от двете големи задушници през годината, почита се ден преди Неделя Месопустна (Месни заговезни) и седмица преди началото на Великия пост. Датата, на която се почита тази задушница, не е постоянна и зависи от датата на Възкресение Христово.

Каква е църковната традиция за Задушница?

Православната църква е определила Месопустната задушница за поменаване на всички „от Адама до днес починали в благочестие и в правилна (православна) вяра наши праотци, отци и братя,  … всички, които вода е потопила, война е погубила, земетръс е унищожил, убийци са убили, огън е изгорил, … ония, които са станали храна на зверовете, на птици и гадини, погинали от мълния и измръзнали от студ…, всички внезапно умрели и останали без законно погребение“.

Традиция на Задушница е да посетим гробовете на нашите починали близки, като ги почистим, прикадим и украсим с цветя, да прелеем гроба с вода и червено вино, да запалим църковна свещ и да раздадем подавки за споменаване с „Бог да прости!“ нашите починали близки.

Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Вареното църковно жито символизира нашето бъдещо възкресение, а виното – животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие. Богослови споделят, че е излишно да се оставя храна на гробовете, защото тя ще послужи само на птиците и безпризорните животни, които ще омърсят и осквернят християнските гробове.

Бележка на редакцията. Използвана е информация от Българска патриаршия и www.pravoslavieto.com.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ОТ САЙТА СТОРНИК:

Задушница: обичаи от село Горна Росица


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.