МБАЛ – Габрово с регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

МБАЛ - Габрово с регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания ©  Община Габрово
МБАЛ – Габрово с регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания © Община Габрово

МБАЛ – Габрово вече разполага с регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. На специалната церемония по откриването му на 21 ноември присъстваха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, заместник – министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, кметът на община Габрово г-жа Таня Христова, депутати, директорите на болниците в Аалст и Гент, Белгия както и много гости.

В кратката си презентация директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Нели Савчева разказа за предизвикателствата, които ръководството на болницата е трябвало да преодолее през годините на реализация и изграждане на центъра, както и не пропусна да благодари на редицата институции и личности, допринесли той да бъде факт днес. В края на експозето си тя подари бяла престилка на д-р Москов, а той от своя страна благодари за жеста и допълни, че всеки лекар трябва да я носи с достойнство и рано или късно да се върне там, където е неговото място.

Дейностите, обект на реализация по проекта са:

1.       Ремонт на помещения и преустройството им за клинични лаборатории, диагностични кабинети, графично – скопични рентгенови изследвания, компютърно – томографски изследвания, ЯМР – диагностика, подмяна на асансьори, енергийно – ефективни мерки, изграждане на достъпна среда за хора с увреждания.

2.       Доставена и въведена в експлоатация съвременна медицинска апаратура за:

–          Магнитно – резонансна образна диагностика;

–          16 – срезов компютърен томограф;

–          Дигитален скопично – графичен рентгенов апарат;

–          Дигитална рентгенова система тип „С – рамо“;

–          4D ехограф;

–          Ендоскопска апаратура;

–          Дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб;

–          Лапароскопска апаратура;

–          Два анестезиологични апарата;

–          PACS – система за архивиране и разпространение на образи.

3.       Доставен е санитарен автомобил /линейка/.

Общата стойност на проекта е 5 535 608,77 лв, финансиран по Схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни заведения в градските агломерации“ по ОП „Регионално развитие “ 2007 – 2013.

Повече снимки от откриването на Регионалния център за ранна диагностика на онкологични заболявания може да видите тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.