За първи път в „Етър“-а: три групи лазарки от Габрово, Трявна и Дряново

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Лазарки от Габрово, Трявна и Дряново благословиха майсторите в Етнографски музей на открито „Етър“ на Лазаровден.

За първи път в „Училище за лазарки“ участваха не само габровски девойки, споделят от музея. Местните общности в Трявна и Дряново са оказали сериозно съдействие на музея, като уроците за лазаруване са се провели и в тези градове. „Училище за лазарки“ се провежда за дванадесети път в „Етър“-а.

След като изпеят песните и изиграят танците си, след като благословят дюкяните, работилниците и къщите и получат дарове от стопаните, лазарките хвърлят венчетата си в реката. Момичето, чието венче бъде отнесено първо от водата, става кумица и е начело на лазарките през следващата година.

Кумиците тази година бяха три, тъй като преминаха три отделни групи от лазарки от трите града – Деяна Стоянова от Национална Априловска гимназия, Мариела Черкезова от СУ „Петко Рачев Славейков“ – Трявна и Стефания Пенчева от СУ „Максим Райкович“ – Дряново.

За успеха на „Училище за лазарки“ през 2022 г. екипът на музей „Етър“ е благодарен на съдействието на Исторически музей – Дряново, СУ „Максим Райкович“ – Дряново, Община Трявна, СУ „Петко Рачев Славейков“ – Трявна, Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ и други учебни заведения.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.