РЗИ изнесе данни за ку-треската в Севлиевско и Габровско

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

14 души са заболелите от ку-треска в област Габрово. Това са установили след изследване от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Изследвани са общо 19 лица – животновъди и ветеринарни лекари, заети с отглеждането и обслужването на болните животни.

За огнище на ку-треска в Севлиевско и Габровско съобщи проф. Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб на 17 май, както Габрово Daily писа.

Регистрираните епидемични взривове от заболяването са  в четири животновъдни обекта на територията на Габровска област: овцеферма в с. Ловнидол, община Севлиево, и три кравеферми – в с. Ловнидол, в с. Съботковци, община Габрово, и в с. Крамолин, община Севлиево.

Какво е ку-треска?

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което  засяга хора и животни, информират от РЗИ – Габрово. Резервоар на инфекцията са различни диви бозайници и птици, а сред домашните селскостопански животни-крави, кози и овце. Животните по-често прекарват заболяването леко, но отделят причинителя на заболяването чрез фекалиите, млякото и околоплодните течности.

Какви са симптомите на ку-треската?

Инкубационният период на болестта е от 3 до 30 дни. Заболяването започва остро с висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката.  Много често се развиват пневмонии. Възможно е и да се появи суха непродуктивна кашлица с кървави жилки. Инфекцията може да протече и с клинична картина на остър вирусен хепатит – гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно.

Хроничната форма на Ку-треска протича много тежко и води до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите) и васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничен ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето ) е най-честото усложнение на Ку-треска.

Как може да се заразим с ку-треска?

Начините за заразяване са :

  • чрез вдишване на инфектиран въздух.
  • чрез консумация с заразени продукти, добити от болни животни , особено които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко, масло , месо и др.
  • чрез обработване на вълна и кожи от болни животни или при обслужване на болни животни (клане, обработка на животински суровини), когато причинителят проникне през наранена кожа или конюнктива.
  • чрез ухапване от кърлежи.

Как да се предпазим от ку-треска?

 Хората, които отглеждат животни, трябва да ползват защитно облекло, маски, очила и ръкавици, както и да извършват редовна  дезинфекция на оборите и  кошарите,  а при аборт или мъртво раждане  –  дезинфекция с последващо изгаряне на плаценти, околоплодни ципи и останки.

Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, приготвени от такова мляко, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински  произход.

Ако имате контакти със съмнително болни животни или сте консумирали продукти,  които не са подлагани на термична обработка: сурово мляко,масло, месо и др. и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, потърсете незабавно лекарска помощ.

Не закупувайте млечни продукти с неизяснен произход от нерегистрирани производители.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.