ЖП гара Габрово

Икономист пита колко струва влакът от Царева ливада до Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ЖП гара ГабровоСайтът „Уебкафе“ публикува статията „Колко струва влакът от Царева ливада?“ на Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“. Статията е в отговор на спирането на влакове от 12 януари 2015 г.

Област Габрово е най-засегната от всички региони, тъй като тук най-много влакове ще преустановят движение. КНСБ организира и подписка срещу решението на БДЖ, а парламентарната комисия по транспорт препоръча всички влакове да бъдат възстановени.

Публикуваме откъс от статията на Георги Ангелов:

В 21:40 часа тръгва късният влак от Царева ливада за Габрово. Изминава 17 километра, като спира в Стойчевци, Съботковци и Иванковци. Пристига в Габрово в 22:13 часа.

От вагоните слизат средно около петима пътници, които са си купили билети по 1 лв или 1.5 лв. Така приходите на влаковата композиция са по-малко от 8 лева, докато разходите са над 440 лв.

С други думи, приходите покриват само 1.8% от разходите. 98.2% от разходите са чиста загуба. Едно по-голямо такси би могло да закара всичките петима пътници до Габрово за около 10-15 лв, при това по-бързо.

Броят на пътниците в късния влак в 21:40 часа е толкова нисък, защото преди това са минали осем други влака по същия маршрут (в селото спират общо 31 влака дневно). Останалите влакове също не са много натоварени, но все пак по тях се движат няколко десетки човека.

Влакът в 21:40 часа е практически празен. БДЖ го закри на 12 януари 2015 година. От закриването компанията ще спести около 160 000 лева загуби годишно.

Цялата статия може да прочетете в сайта на „Уебкафе“ тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.