КНСБ пусна мобилно приложение за сигнали за некоректни работодатели и фирми

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

КНСБ провежда информационна кампания „Сивото убива“ в Габрово. Тя е насочена към превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България, съобщават от Регионален съвет на КНСБ – гр. Габрово.

КНСБ има и ново мобилно приложение „VOX KNSB“, с което могат да се подават сигнали за некоректни практики на работодатели и фирми.

Размерът на сивия сектор у нас е около 23 млрд. лева, като най-висок дял на „сиви“ практики има в сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост. Това сподели в Габрово националният секретар на КНСБ д-р Тодор Капитанов.

По данни на Инспекцията по труда в Габрово, представени от директора Катя Колева, през 2018 г. са извършени проверки по 184 сигнали, а до края на август тази година са получени 87 сигнали. За миналата година са установени 35 лица без трудови договори, а до август 2019 г. те са 15.

53 % от дадените предписания през 2018 г. са проверени за изпълнение и 13 са установени като неизпълнени. От началото на тази година до края на месец август са проверени 45 % от предписанията, като едва 2 са неизпълнени.

Нарушения има и в производството на текстил, облекло, кожи и обувки – работа за 6, 8, 10 и т.н. часа при договор за 4 часа, прикриване на извънреден труд, плащане на възнаграждения „на ръка“, което води до загуба на различни обезщетения и невинаги може да се констатира от контролните органи. Това посочи Радка Гичева, национален координатор на Федерация на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ.

Кампанията „Сивото убива“ ще продължи през следващите седмици на различни места в Габрово и Севлиево:

– на 03.10.2019 г., от 10:00 до 12:00 часа, Габрово в Парк „Колелото” – между пл. „Беларусия” и ул. „Александър Стамболийски”.

– на 11.10.2019 г., от 11:00 до 13:00 часа, Севлиево, ул. „Стара Планина”, пред Пазара.

– на 16.10.2019 г.,от 10:00 до 12:00 часа, Габрово в Градинката с мечето – бул. „Васил Априлов”.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.