Климатичното училище "Д-р Тота Венкова" край Габрово се руши © bTV

Климатичното училище „Д-р Тота Венкова“ край Габрово се руши (ВИДЕО)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Климатичното училище "Д-р Тота Венкова" край Габрово се руши © bTV
Климатичното училище „Д-р Тота Венкова“ край Габрово се руши © bTV

Климатичното училище „Д-р Тота Венкова“ край Габрово се руши, разказва в репортаж по bTV Денислав Борисов. Училището е построено със средства на първата дипломирана лекарка в следосвобожденска България – габровката Тота Венкова.

Сградата е построена през 50-те години с дарение от 500 хиляди лв., завещани от д-р Тота Венкова. Сред планинската природа на Зелено дърво се учат децата на родители, болни от туберкулоза. През 80-те години училището затваря и сградата е необитаема. През май 2012 г. пожар изгаря покривът на училището.

Днес училището е част от активите на Министерство на образованието. Министерството готви търг за сградата, но тя трябва да се използва само за занимания с деца, свързани с екологично образование, климат и климатични промени. Желаещи за сградата обаче засега няма.

Любопитен факт е, че д-р Тота Венкова е крупен благодетел. В края на живота си дарява на Искрецкия санаториум за белодробно болни „Цар Фердинанд I“ (близо до град Своге) 500 хил. лв. Лекарката дарява на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 40 хил. лв.

През 1997 г. нейните мощи са пренесени в Габрово и положени в двора на някогашното кино “Майчина грижа“. По повод 150 години от нейното рождение през 2005 г. е обявена за почетен гражданин на Габрово.

Вижте репортажа на bTV за климатичното училище:


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.