Археологът Кина Койчева получи почетния знак на град Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Почетен знак на град Габрово“ © Община Габрово

Археологът Кина Койчева беше удостоена със званието „Почетен знак на град Габрово“. Отличието се връчва за развитието на археологическите проучвания в област Габрово, изследване на късноантичното укрепено селище в местността Градище и доказване на средновековния произход на град Габрово. Награждаването се състоя на 17 май – Ден на Габрово, по време на тържествена сесия на Общински съвет Габрово.

Кина Иванова Койчева е родена на 17 септември 1939 г. в Дряново. Завършва история и археология в СУ „Св. Климент Охридски“. Повече от 30 години проучва античната и средновековната история на Габровския край. Сред най-големите й приноси е организацията и ръководството на археологическите проучвания на крепостите на хълма Градище и на Витата стена край Габрово.

Кина Койчева е с особен принос за откриването и проучването на основите на най-старата габровска църква “Св. Петка” и некропола до нея в центъра на Габрово, намиращи се край ул. „Радецка“, в градинката до църквата „Успение Богородично“. Нейните разкопки доказват, че като селище Габрово съществува още от края на ХІІ – началото на ХІІІ век.

В Деня на Габрово посмъртно за почетен гражданин беше обявен Иван Вуцов. Повече за неговото отличие четете в статията на Габрово Daily тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.