Котки без опашки дефилират в карнавал-ревю в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Карнавал-ревю на котки © Община Габрово
Карнавал-ревю на котки © Община Габрово

Традиционният Национален карнавал-ревю на котки и дребни домашни любимци ще се проведе в Габрово на карнавалния 21 май.

В 11.30 часа, точно шест часа преди началото на карнавалното шествие, в спортна зала „Орловец“  ще започне котешкият маскарад. По-наблюдателните веднага ще открият разликата в името на събитието. Докато предишни години дребните домашни любимци – хамстери, морски свинчета, птици и кученца – участваха в раздела „И аз съм котка“, тази година те са допуснати като пълноправни участници, съобщават от Община Габрово.

Освен породи като бенгалска котка, турски ангори, сфинкс, норвежка горска котка, в карнавала-ревю ще видим и уникалните котки без опашка от остров Мен в Ирландско море. Единственият развъдник на тази порода в Източна Европа се намира естествено в Габрово, а първите четири котки са подарени на града през 1975 година, при откриването на Дома на хумора. В момента за поддържането на породата се грижи Розмари Казасова, а развъдникът й обменя животни с Финландия, Швеция и Дания.

Без опашка ще е и още един от участниците в изложбата – красива персийка. Частта от нейната опашка обаче липсва след проблем по време на раждането й. Това съвсем не й пречи да се чувства добре, особено в Габрово, където това е особено ценено качество, тъй като позволява на животното да влиза по-бързо през вратата и така през зимата стаята не изстива.

За мъркащите домашни любимци има организиран конкурс за красота. Право на участие в него имат всички котки, независимо дали са взети от улицата, или струват хиляди левове. Журито ще оценява техния външен вид, а не потекло. Ще има награди и за стопаните на най-дългогодишните участници. Тъй като всички знаем, че котката е царицата на един дом, нейните хора също ще получат царска титла.

Интересна част от програмата е посветена на кучетата. Специален гост ще бъде първото куче в България, което има сертификат за терапевт – то работи с деца с увреждания и с деца-аутисти. Ще бъде представена и инициативата „Аз говоря с моето куче“. Тя е предназначена за деца и възрастни и ще ги научи както да разбират езика на своя любимец, така и да предотвратяват инциденти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Културен календар на Габрово през май 2016 г. (ПРОГРАМА)

Карнавал Габрово 2016 (ПРОГРАМА)

БГ Радио предава на живо от площад „Възраждане“

Карнавалният вестник на Габрово „Няма такъв вестник“ е тук

Карнавалът затваря улици за движение на МПС в Габрово

Карнавал на чадърите или слънце ни очаква на 21 май в Габрово?


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.