Какво трябва да знаем за коронавируса – симптоми, предпазване, хигиена, изследване

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Министерството на здравеопазването публикува информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за новия Коронавирус 2019-nCov – как се разпространява, какви са симптомите, как да предотвратим инфекция, кой може да бъде изследван и др. Полезна информация чрез националните медии разпространи и националният консултант по микробиология проф. д-р Тодор Катранджиев.

Габрово Daily обобщава полезната информация, която трябва да знаете за новия коронавирус.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ

Коронавирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента.

КАК ДА ПОДДЪРЖАТЕ ХИГИЕНА И ДА ДЕЗИНФЕКТИРАТЕ РЪЦЕТЕ СИ

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

Коронавирусът циркулира сред животните, но сега се предава от човек на човек. Избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.

КОЙ МОЖЕ ДА СЕ ИЗСЛЕДВА ЗА КОРОНАВИРУС

Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19. Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни.

ОСТАНЕТЕ ПОД ДОМАШНА КАРАНТИНА ЗА 14 ДНИ

Ако сте пребивавали в Китай или други страни с установени случаи на коронавирус, след завръщането си останете вкъщи под домашна карантина за срок от 14 дни. Информирайте личния си лекар ПО ТЕЛЕФОНА, не на място. Ако нямате личен лекар, свържете се с Регионалната здравна инспекция в Габрово на следните телефони. Не излизайте от вкъщи и ограничете контактите си с другите членове на семейството си. Ако живеете сам, помолете близък или приятел да пазарува храна вместо вас и не влизайте в пряк контакт с него/нея.

ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА КОРОНАВИРУСА

Министерството на здравеопазването открива информационна телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси относно епидемията с коронавирус 2019-nCoV. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Прочетете целия документ с въпроси и отговори за новия коронавирус, публикувани в сайта на Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация разпространиха и брошура как да предпазим себе си и околните от заразяване:

Следете сайта на Министерство на здравеопазването за допълнителна актуална информация ТУК.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.