Църквата на „Етър“-а с храмов празник на Йордановден, празнува с водосвет и курбан за здраве

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На празничния 6 януари, Йордановден или Богоявление, църквата в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово ще отбележи своя храмов празник.

От 9:45 ч. на 6 януари 2020 г. в храма по традиция ще се отслужи света литургия, след която ще бъде извършен водосвет в работилниците по чаршията и ще се раздаде курбан за здраве.

Точно в навечерието на празника на „Етър“-а заваля сняг на парцали. Народът ни смята, че колкото повече сняг падне на Йордановден, толкова по-здрава ще е годината. Още за празника Богоявление (Йордановден) прочетете в статията на Габрово Daily тук.

ОЩЕ ЗА ИСТОРИЯТА НА ЦЪРКВАТА

Църквата в ЕМО „Етър“ е изградена през периода 1998-2004 г. със средства от габровската общност – фирми, институции, майстори. Неин първообраз е църквата от 19 век в дряновското село Радовци. Повече за историята й четете в статията на Габрово Daily тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.