ИПИ за област Габрово: „нови рекорди“ в отрицателния естествен прираст, висок дял на привлеченото население

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Габрово е една от областите (заедно с Видин) с най-неблагоприятна демографска картина и през 2020 г. Това сочат данните от изследването „Регионални профили: показатели за развитие” на Института за пазарна икономика, представено на 9 декември 2021 г. Габрово Daily направи обзор на показателите за демография и пазар на труда за област Габрово през 2020 г. в изследването.

Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –18,1‰ (при –9,5‰ в страната). Въпреки това 2020 г. се оказва добра за привличане на население в областта и коефициентът на механичен прираст за първи път е положителен и е сред най-високите в страната – 10,5‰.

Задълбочаването на застаряването на населението поставя област Габрово на второ място (отново само след област Видин) с най-висока възрастова зависимост на населението. Съотношението на населението на над 65 години към това на 0–14 години достига 250,9% (при 150,6% в страната), а към това на 15–64 години – 49,2% (при 34,1% в страната). Голяма част от населението на областта е градско (79,9% при 72,9% в страната), но гъстотата му е сравнително ниска (1218 души/кв.км при 1506 души/кв.км в страната).

Застаряването на населението остава предизвикателство пред пазара на труда. Коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 54,5% (при 67,1% в страната). Това означава, че на всеки 100 души, на които предстои да излязат от работната сила, съответстват 55 младежи, на които предстои включване в пазара на труда.

С пълния текст на анализа за област Габрово може да се запознаете в сайта на „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика ТУК.

ВИЖТЕ ДЕМОГРАФСКИТЕ ДАННИ ОТ ПРЕДИШНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ИПИ

ИПИ: Застаряването продължава. Повече хора напускат област Габрово, по-малко се заселват


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.