ИПИ: Застаряването продължава. Повече хора напускат област Габрово, по-малко се заселват

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Застаряването на населението е особено изразено в област Габрово. Напусналите областта продължават да са повече от заселилите се, сочат данните към 2019 г., оповестени преди броени дни в изследването „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика.

Коефициентът на естествен прираст достига –12,7‰ и въпреки че леко се подобрява, остава почти двойно по-нисък от средния за страната (–6,7‰).

Неблагоприятните коефициенти на естествен и механичен прираст обясняват и силно влошените възрастови зависимости в област Габрово. По-неблагоприятни са тези стойности само в област Видин. През 2019 г. възрастовата зависимост на населението на над 65 години към това на 0–14 години достига 248,2% (при 150,1% в страната), а към това на 15–64 години – 49,0% (при 33,8% в страната).

Сравнително голяма част от населението на областта живее в градовете (81,9% при 73,7% в страната), но гъстотата му е относително ниска (1224 души/кв.км при 1510 души/кв.км в страната).

С пълния текст на анализа за област Габрово може да се запознаете в сайта на „Регионални профили: показатели за развитие“ на Института за пазарна икономика ТУК.

ОЩЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО „РЕГИОНАЛНИ ПРОФИЛИ“

ИПИ: Габрово е сред най-силно индустриалните области у нас преди пандемията

ИПИ: Габрово сред областите с най-добро здравеопазване у нас


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.