Иво Априлов

Младият стоматолог Иво Априлов – да избереш Габрово пред големия град

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

ivo-aprilov26-годишният Иво Априлов е един от най-младите стоматолози в нашия град. През 2009 г. завършва с отличие ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и започва следването си в Медицинския университет – Варна. Дипломира се през 2015 г. като лекар по дентална медицина и избира да се завърне в родния си град Габрово. Още същата година започва да работи по специалността си, а днес вече има и собствен стоматологичен кабинет „Rocket“.

Защо избрахте да се върнете в Габрово?

След като завърших следването си във Варна, бях много озадачен по кой път да поема. Имах няколко възможности за работа и специализация във Варна, бях мислил и за чужбина. Избрах да стартирам собствена дентална практика в Габрово поради ред причини. Смятам, че човек не трябва да избира по малък брой фактори какво да прави в бъдеще, а изборът му да бъде комплексен. Габрово е град, който се нуждае от млади хора.

Иво осъзнава, че голяма част от младите искат да се върнат, но поради липса на добри работни места и развитие не го правят. Или има работни места, но квалифицираните кадри са в други професионални сфери.  „Въпреки това познавам много млади хора, които са завършили другаде и сега се развиват успешно в Габрово. Не искат да заменят родния си град с друго място и са намерили начини да бъдат удовлетворени от живота си тук“ – разказва младият габровец.

Предимство или недостатък е да си млад човек, който е избрал да живее в Габрово?

Според мен има много предимства. Забелязвам, че хората които проявяват иновативно и предприемаческо мислене, успяват. В Габрово човек може да се научи на много. Тук нещата не могат да стават много бързо, но пък е задължително да се повишава качеството на работа.  Това от своя страна ни учи да гледаме по-дългосрочно и да бъдем постоянни.  Отделно в града има приятелска атмосфера, въпреки че много от хората са угрижени. Тук можем да се научим първо да даваме преди да вземаме или пък лесно да развиваме социална дейност, която да е наистина полезна за хората.

Имат ли нужда градът и обществото от социални, обществени проекти?

Да, разбира се. Развивайки социалното самосъзнание у нас, започваме да подобряваме средата около нас, което е може би едно от най-важните неща. В Габрово има организации, които наистина развиват общественополезна дейност. Напоследък наблюдавам хора, които организират чудесни събития на доброволчески начала, което е похвално. В доста от случаите пътят до осъществяването е труден, но въпреки това нещата се случват.

Какво е личното Ви отношение към общественополезната дейност?

Преди година с група приятели започнахме да развиваме социална дейност с идеята да наложим ежегодна кръводарителска кампания в Габрово. Създадохме младежка неправителствена организация, наречена „Габрово Сошъл“. Първоначалните ни планове се промениха и за кратко време направихме доста инициативи в различни сфери.

През 2015 г. телефонна кабинка за споделяне на послания за Габрово обикаля различни места в града по идея на сдружение „Gabrovo Social“. Там всеки габровец, който има желание, може да остави своето послание по темата „Моята идея за моя град – какво искам да случи в Габрово през 2016?”. Друга от инициативите на младежите е интернет кампанията „Аз се радвам на малките неща, а ти ?“.

На медицинска тематика сме направили две инициативи – кампания за малки деца как да мият зъбките правилно и една отделна инициатива в детска градина „Мики Маус“ на подобна здравна тема. Сега планираме и други инициативи, насочени към по-възрастните хора.

В заключение, какво бихте препоръчали на младите, които сега се връщат в Габрово ?

Да бъдат търпеливи и да не бързат. Да оценяват повече това, което имаме тук, в нашия град Габрово. Още докато са ентусиазирани, да изграждат нови контакти с други млади хора и да се обединяват за различни каузи, да изграждат приятелства.

От тази година д-р Иво Априлов има собствен стоматологичен кабинет, който се намира в Медицински център „Апогей“ до магазин „Кауфланд“. Може да го следите и във Facebook тук.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.