НСИ: Продължава застаряването на населението в област Габрово и през 2018 г.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимката е илюстративна. Pixabay

Област Габрово е на второ място след области като Видин и Смолян по най-лоши демографски показатели. В област Габрово е най-голям и броят на населените места без население. Това сочат данните на Национален статистически институт в изследването „Население и демографски процеси през 2018 година“, оповестени днес. Данните са към 31 декември 2018 г.

Област Габрово (28.6%) е на второ място в страната след Видин (29.6%) по най-висок дял на лицата на 65 и повече навършени години. С 11.6% сме на второ място след област Смолян (11.5%) и по най-нисък относителен дял на населението под 15 години.

И по общия коефициент на възрастова зависимост най-неблагоприятно е съотношението в областите Видин – 71.5%, Габрово и Ловеч – по 67.4%. Този коефициент измерва колко лица в активна възраст се падат на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години).

Най-нисък е коефициентът на демографско заместване в областите Смолян – 43, Перник – 49, и Габрово. В нашата област 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст (60 – 64 години), се заместват от 51 лица, влизащи в трудоспособна възраст (15 – 19 години).

Населените места без население в страната са 164. Най-голям е техният брой в областите Габрово, Велико Търново и Кърджали. В област Габрово 64 населени места са без нито един жител.

Област Габрово е на второ място в страната по най-ниска стойност на раждаемостта, като се нареждаме след област Смолян (6.3‰) и сме наравно с област Видин – по 6.8‰.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.