Зарибиха 9 реки в Габровско и Севлиевско с над 20 000 балкански пъстърви

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Северноцентрално държавно предприятие“ – Габрово осигури над 20 000 броя балкански пъстърви за зарибяване на 9 планински реки в района. Рибите са от пъстървово стопанство „Чудните мостове“.  Деветте реки попадат в обхвата на Държавно ловно стопанство „Росица” – Севлиево, Държавно горско стопанство Габрово и Природен парк „Българка“, съобщават от СЦДП.

Това е поредната акция по зарибяване с балканска пъстърва, която осъществяват служителите на ДЛС „Росица“-Севлиево и ДГС Габрово. През последните няколко години „Северноцентрално държавно предприятие“ – Габрово регулярно осигурява зарибителен материал, с което се цели поддържането на желаното биоразнообразие в района.

Балканската пъстърва е местен вид, чието оцеляване без подпомагане на популацията чрез разселване е застрашено. Зарибяването на планински реки с този вид риба се извършва ежегодно, като най-подходящо е то да се осъществи в края на пролетта, тъй като по-малките риби се адаптират по-добре в новата среда. При есенното зарибяване рибите са по-големи и вече са изградили навици в изкуствения развъдник, където не се налага да търсят сами храната си и да се крият от естествени врагове. Това ги прави по-уязвими и значително намалява шансовете им за оцеляване в естествена среда.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.