Залесяват 60 дка гора в дряновското село Маноя, търсят се доброволци

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Северноцентрално държавно предприятие ще отбележи Седмицата на гората със залесяване на 60 дка в дряновското с. Маноя. Инициативата ще се проведе на 4 април 2022 г. от 10:00 ч. в голина, в подотдел 250 „1“ землище с. Маноя, община Дряново, област Габрово.

От СЦДП отправят покана към природолюбителите и приятелите на природата да се включат в инициативата. Залесяването ще се извърши с фиданки от черен бор с покрита коренова система (в контейнер). Освен фиданки, организаторите ще осигурят и инструменти за залесяването, но при желание доброволците могат да донесат и свои инструменти.

Какво е Седмица на гората?

„Седмица на гората“ е професионалния празник на лесовъдите, горските служители и работници. Идеята за него възниква в началото на 20 век като „празник на залесяването“. Тя се заражда в следствие на острата нужда от масово залесяване на изсечените по онова време български гори и оголени хълмове, предизвикващи чести наводнения. Лесовъдите от всички райони на страната се нагърбват с разяснителна дейност за значението на горите и залесяването и с течение на времето празникът се разраства и популяризира сред населението.

Като продължение на тази многогодишна традиция Северноцентрално държавно предприятие ДП и териториалните поделения на държавните горски и ловни стопанства в състава му организират богата програма от еко инициативи, както и образователни инициативи по горска педагогика за деца и ученици.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.