Епидемия от телефонни измами в Габрово – възрастни дадоха над 83 000 лв. на измамници

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Снимката е илюстративна. Pixabay

Петима възрастни хора от Габрово и Габровско са измамени с над 83 000 лв. от телефонни измамници през последните дни. Най-често срещаната схема на телефонните измамници е да се представят за полицай, който иска жертвата да предостави пари за задържането на измамници. В един от случаите обаче измамникът се е представил за лекар, който иска пари за извършването на спешна операция. Ето обобщение на случаите по информация от ОД МВР Габрово:

На 27 ноември 69-годишен габровец дал на телефонен измамник 1700 лв. Измамата е по добре познатата схема: неизвестен се е представил по телефона за полицейски служител и е заблудил възрастния човек, че трябва да даде пари за задържането на измамници.

Следващият случай отново е от Габрово, от същия ден, но по различна измамническа схема. Около 13:00 ч. на 27 ноември неизвестен позвънил по телефона на 77-годишен габровец. Измамникът се представил за лекар, на когото трябва да се заплати сума от 30 000 лева, необходима за ампутация на крак на неговата дъщеря. Потърпевшият дал 4300 лв. на измамника.

На 28 ноември около 9:00 ч. 61-годишен габровец получил обаждане на мобилния си телефон от мъж, представил се за полицейски служител. Измамникът го заблудил, че се провежда полицейска операция за задържане на извършители на кражби и той трябва да помогне за залавянето им като предостави пари. Жертвата дала 4600 лв. и 550 евро.

Схемата с мнимия полицей се повтаря и на 1 декември. 72-годишен жител на габровското село Гъбене получил обаждане на стационарния си телефон около 16:00 ч. Мъж се представил за полицейски служител и го заблудил, че се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници и е необходимо да даде пари за нейното реализиране.  Сумата, с която е измамен възрастния човек, е шокираща – 14 000 евро, 220 лв. и златни накити с общо тегло около 200 г.

71-годишна габровка е най-голямата жертва на телефонни измамници в последните дни. Тя е дала 10 000 евро и 25 000 лв. В периода 28.11 – 01.12.2018 г. неизвестен извършител й е звънял по телефона, като се е представял за служител на полицията. Схемата се повтаря – мнимият полицай заблудил възрастната жена, че трябва да предостави пари, които да послужат за залавянето на измамници.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.