След Севлиево – и в Габрово тръгват тротинетките

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Точно в 12:00 часа на 5 ноември 2021 г. на площад „Възраждане“ в Габрово ще бъде даден официален старт на услугата на Lime за споделени електрически тротинетки, съобщават от Община Габрово. В Габрово на разположение на местните жители и гости ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации в града, с които можете да се запознаете тук.

След първоначалния тестов етап, компанията предвижда разширяване на дейността в Габрово с началото на пролетта през 2022 г. Тогава се планира и увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

Припомняме, че от 29 октомври в Севлиево също се появи услугата за електрически тротинетки, но на друга компания.

Как ще се използват електрическите тротинетки в Габрово

За да използват един от скутерите на Lime, потребителите ще трябва да изтеглят мобилно приложение на своите смарт телефони, налично за Android и iOS, да създадат профил и да въведат банкова карта, през която се извършват плащанията. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Компанията съветва потребителите да се запознаят със зоната на обслужване, която е видима в Lime приложението. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Важно е да се отбележи, че не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст.

Каква ще е цената

Цената за услугата включва 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Габрово да бъде около 3.00 лв без ДДС. Компанията предлага и абонаментната услуга Lime Prime, чрез която се премахва такса за отключването. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 минути, би била 2 лв. без ДДС.

Как да спазвате правилата при каране на тротинетка

Всеки потребител на Lime се възползва от сигурността на застраховка “Лична злополука” и тип “Гражданска отговорност” от Алианц. Тя се предоставя автоматично, без допълнително заплащане. Компанията призовава потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движението по пътищата, приети през юни 2020 г. С тях ползването на индивидуални електрически превозни средства беше регулирано. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.