Габрово във фокуса на Европейската седмица на регионите и градовете в Брюксел

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Марку Маркула, президент на Комитета на регионите на ЕС © gabrovoinnovationcamp.eu
Марку Маркула, президент на Комитета на регионите на ЕС © gabrovoinnovationcamp.eu

Две габровски събития – Лагерът за иновации и „Диалог с гражданите“ – бяха във фокуса на встъпителната реч за откриването на „Дни на отворените врати – Европейска седмица на регионите и градовете“, произнесена от Марку Маркула, президент на Комитета на регионите на ЕС.

„Атмосферата в Габрово беше позитивна – хората са се посветили на промяната. Техният девиз „Габрово – със и за хората“ говори много. Лагерът за иновации, с неговите 120 участника, генерира идеи с потенциал за реализиране, като например местните училища да се превърнат в мрежа за дигитални иновативни хъбове или Габрово да стане пионер в енергийната ефективност, както малко по-късно спомена и Президентът на Републиката Росен Плевнелиев. Тези и още много други въпроси са огромните предизвикателства, пред които е изправена Европа днес и ме карат да си спомня една от основополагащите европейски цели – да повишим икономическото, социалното и териториалното сближаване. Какво можем да направим, за да създадем една по-сплотена Европа? Как можем да подпомогнем един млад предприемач в България или биофермер от Испания? По какъв начин оставяме на следващото поколение живот, изпълнен със стабилност, а не обратното?“ – посочи в речта си Маркула.

Дни на отворените врати са четиридневна ежегодна проява, която се организира в Брюксел и има за цел обмяна на добри практики и ноу-хау в областта на регионалното и градското развитие. Тази година участниците са повече от 5000, а говорителите 800. В програмата са включени 130 паралелни тематични сесии.

Кметът на Габрово Таня Христова ще участва в панела „Индустриални технологии за междурегионално сътрудничество и растеж“ на 13 октомври, съобщават от местната общинска администрация.

 


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.