Дискусия между министър и кмет за тунела под Шипка: С габровци шега не бива, започва реалната работа

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога да ви съобщя, че започваме реалната работа по неговото изграждане“, това заяви в Габрово вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. „Мисля, че ще запомните едно изключително важно нещо, когато идвате в Габрово. А то е, че с габровци шега не бива! Когато става въпрос за нещо толкова болезнено свързано с развитието на региона, наистина трябва да бъдете много внимателен“ – с тези думи пък към министъра се обърна кметът на Габрово Таня Христова.

Това се случи по време на дискусия за тунела под Шипка, организирана от Община Габрово. Министърът Караджов прие да участва в дискусията след отправена покана от Таня Христова и председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев.

Дискусия за бъдещето на тунела под Шипка, 27 януари 2022. Снимка: Областна администрация Габрово

В срещата се включиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев, кметът на община Габрово Таня Христова, председателят на Общинския съвет Климент Кунев, народните представители Богомил Петков и Томислав Дончев, областният управител Ралица Манолова, общински съветници и др.

Дейностите по проектиране на тунела под Шипка ще започнат

„Днес получихме устно уверение от фирмата, избрана да проектира и построи тунела, че потвърждава офертата си за изграждане на съоръжението“, допълни още Караджов в Габрово днес. На 28 януари се очаква и официалното писмено потвърждение. Това ще позволи дейностите по проектиране на тунела да започнат, обясни вицепремиерът.

Министър Караджов обърна внимание на факта, че за тунела под Шипка има изработен единствено разширен идеен проект. Все още няма технически проект, по който реално да може да започне строителство веднага. Ето защо и обществената поръчка е за инженеринг. Срокът за изпълнение е 4 години и два месеца. От тях 8 месеца са за проектиране и 3,5 години за строителство.

Регионалният министър Гроздан Караджов на посещение в Габрово, 27 януари 2022. Снимка: Областна администрация Габрово

„Тунелът под Шипка няма как да не бъде завършен. Моето желание беше АМ „Русе – Велико Търново“ да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова изразих учудване, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е проектиран само с две ленти, посочи министър Караджов. Според него обаче след завършването на магистралата от Русе до Велико Търново трафикът към Габрово ще се увеличи в пъти. Поради тази причина министърът вече е възложил проучване за възможностите за изграждане на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, включително и за още един тунел под Стара Планина.

Тунелът под Шипка – предложен за финансиране от нова европрограма

Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, категоричен бе министър Гроздан Караджов. Проектът, заедно с изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле и АМ „Русе – Велико Търново“, е предложен за финансиране от Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., която все още не е одобрена. Финансирането, което страната ни ще получи за трите обекта, е около 600 млн. евро. С тази сума ще може да се осигури около 34% от необходимите средства за всеки един от трите проекта. Останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Очаква се одобрението на програмата от ЕК до средата на 2022 г.

Прогнозно най-рано в края на 2022 г. ще може да се подаде апликационна форма, финансиране да бъде получено през 2023 г. „В бюджета на МРРБ за 2022 г. е предвидена сума за ново строителство, която може да се насочи като авансово плащане за начало на строителството на тунела под Шипка, но при условие, че предложеният бюджет бъде утвърден от Народното събрание“, каза вицепремиерът.

Бел. ред. В статията е използвана информация от МРРБ, Пресцентър на Областна администрация Габрово, Община Габрово.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Гроздан Караджов похвали габровци за упоритостта, проектът за тунел под Шипка не е спрян

Регионалният министър Караджов: Спираме проекта за тунел под Шипка, трябва да е двулентов в двете посоки

Държавата ще ремонтира пътя Шипка – Бузлуджа


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.