Княз Фердинанд обявява Независимостта на България, 22 септември 1908

Габрово чества Деня на Независимостта на България

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Княз Фердинанд обявява Независимостта на България, 22 септември 1908
Княз Фердинанд обявява Независимостта на България, 22 септември 1908

Оркестър „Габрово” с диригент Николай Венков ще поздрави габровци и гостите на града с празничен концерт с народна музика за Деня на Независимостта на България. Празничното честване на 109-та годишнина от обявяването на независимостта ще бъде на 22 септември от 11 часа на откритата сцена на ул. „Радецка” в Габрово.

Независимостта на България и габровският Цар на електричеството

Под звуците на познатите и обичани фолклорни ритми ще си спомним думите от Манифеста към българския народ, прочетен от княз Фердинанд, който приема титлата „цар на българите“  в църквата „Свети 40 мъченици”. По-късно те са повторени и от министър-председателя Александър Малинов на хълма Царевец в старата българска столица Велико Търново:

“…прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!

Безплатен вход за Паметника на свободата на Шипка е обявен за празничния 22 септември – Ден на независимостта на България . Това съобщиха от Националния парк-музей Шипка-Бузлуджа.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:
Categories Общество

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Медийната група на Габрово Daily включва новинарския сайт www.gabrovodaily.info, портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com, Онлайн музей на Габрово www.gabrovodaily.info. Националните ни медии са сайтът за благотворителност и доброволчество "Добрите българи" www.dobrite.bg и националния исторически сайт "Сторник" www.stornik.org. Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.